Pavel Janega
29. října 2015 • 15:49

Mourinho ven? Z dlouhodobého hlediska by šlo o chybu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Může za to José Mourinho!“ Anglie si našla viníka a žádá hlavu trenéra Chelsea. Klub je v hluboké krizi, to je nezpochybnitelné. A z krátkodobého hlediska může změna na trenérském postu pomoci. Ale z toho dlouhodobého? Klub Romana Abramoviče by jen zopakoval omyl jako před osmi lety.



„Lidé mluví o Mourinhově vyhazovu, pokud prohraje s Liverpoolem. Kdybych ale byl v Chelsea, nevyhazoval bych ho. Myslím, že je to fantastický manažer, jeho výsledky to dokazují,“ zastává názor Jamie Carragher, bývalý obránce Liverpoolu a nyní televizní expert Sky Sports.

S jeho výroky se plně ztotožňuji. Mourinhova práce je obdivuhodná, úspěšná. A přestože leckdy nezkrotí emoce (někdy schválně, což je součástí strategie), věří své cestě. Vždyť to není tak dlouho, co po pěti letech pomohl Chelsea k mistrovskému titulu! Teď – po pár měsících později – se volá po změně. Podle kritiků je právě Mourinho hlavním viníkem uvadnutí týmu. A že jedině jeho vyhazov pomůže klubu najet na vítěznou vlnu.

Dobře, výměna trenérů může na chvíli zabrat. Představme si, že Mourinhův nástupce dostane mužstvo zpátky do „top four“. To by byl po zpackaném úvodu super závěr. Ale co potom?

Krátkodobým úspěchem by se neměla Chelsea uspokojit. V minulosti se už sama přesvědčila, že nedodržení nastolené koncepce vede k dalším a dalším změnám. Po Mourinhově odchodu v roce 2007 se na lavičce protočilo osm trenérů, až se nakonec majitel Roman Abramovič vrátil zase k „Special One“.

Zároveň se dohodli, že vybudují dynastii, která alespoň částečně napodobí dlouholeté angažmá Sira Alexe Fergusona v Manchesteru United. Mourinho dostal volnou ruku v tom, že si vybuduje tým podle vlastních představ. Letos to však začalo drhnout. Z hráčů, na které Portugalec ukázal, přišla jen část. Připomeňme zdlouhavá vyjednávání s Evertonem, odkud chtěl získat stopera Johna Stonese. A právě na něm postavit novou defenzivní čtyřku.

Spoléhat se na Falcaa? Chyba!

Místo toho i nadále nastupuje stárnoucí John Terry, jehož nedávné vyřazení ze sestavy a opětovné navrácení se analyzovalo ze všech stran. S nepříliš dobrou formou se potýká i jeho parťák Gary Cahill. A talentovaný Kurt Zouma, odjakživa stoper, spíš zaskakuje za zraněné spoluhráče na krajích obrany.

Vyjednávací tým Chelsea v případě Stonese zkrátka zadaný úkol nesplnil a na poslední chvíli přivedl Papyho Djilobodjiho z Nantes. O toho Mourinho očividně nestál, protože ho nezařadil ani na soupisku pro Ligu mistrů. Djilobodji je kůň technického ředitele Michaela Emenala. Přitom právě jeho přínos pro „modrý“ klub je dost často v Anglii zpochybňován. V některých klíčových otázkách prý neumí s Mourinhem najít shodu.

Co se dá považovat za trenérovu chybu, je spolehnutí se na Radamela Falcaa. Mourinho sebevědomě tvrdil, že ho dokáže dostat zpět na špičkovou úroveň. Nepovedlo se. A když k tomu přičtete kolísavou formu Diega Costy, nastává v ofenzivě velký problém.

Celkově je nynější forma u většiny hráčů Chelsea dost zarážející. Branislav Ivanovič, v předchozím ročníku neúnavný motor u pravé lajny, je najednou nemotorným a chybujícím bekem. Eden Hazard , adept na Zlatý míč, vyčichl. Hraje bez chuti. Šušká se o jeho zájmu odejít do Realu Madrid. A takto můžeme pokračovat.

Posadit je? Odstřelit je? Potíž je v tom, že Chelsea nemá konkurenceschopnou lavičku náhradníků. Sedí tam šikovní a talentovaní chlapíci. Možná budoucí hvězdy – zmiňme třeba Kenedyho, Bertranda Traorého nebo Rubena Loftuse-Cheeka. Jenže v momentě, kdy se nedaří celému mančaftu, hrozivé výsledky sami od sebe tito nezkušení hráči prostě nezlomí.

V případě, že Chelsea podrží Mourinha, můžeme v lednovém přestupním termínu očekávat pořádný fičák. Bídně hrající tým bude chtít portugalský taktik provětrat novou svěží krví. A pokud je pravda, že se někteří borci proti němu postavili, ti si začnou hledat jiné angažmá. Což je daleko lepší cesta, než se slepě zbavit jednoho z nejúspěšnějších trenérů všech dob.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud