Pavel Janega
25. února 2017 • 15:39

Sparta musí píchnout do vosího hnízda. Je lepší být perspektivní než přežraný

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlobí součástka? Pokuste se ji spravit. Pořád nefachčí? Tak ji rovnou zahoďte a vyměňte za novou. Podobně musí postupovat i Sparta, které vybuchli stopeři Michal Kadlec – Ondřej Mazuch. Ano, nejsou jedinými viníky vyřazení s Rostovem, ale jistě patří mezi největší zklamání dvojzápasu. Vůbec nejhorší je poznání, že i když tuto dvojici mohou trenéři „spravit“, tak jenom na chvíli. Pro dlouhodobé fungování v ambiciózním klubu myslící na titul a Ligu mistrů nemá předpoklady. Takže co s tím?



Vraťme se na začátek sezony, kdy Sparta přivedla Kadlece z Fenerbahce Istanbul. Věřila v jeho bohaté zkušenosti a dovednosti. Jenomže už tolik nebrala v potaz, že v Turecku nehrál a nikoliv bezdůvodně.

Proto se ptejme: proč chce Sparta sázet na náhradníka z klubu, který by v případném předkole pohárů chtěla vyřadit? Proč si z tábora potenciálního soupeře vybrat toho horšího stopera, když jej vytlačili ze sestavy lepší borci? A není rozumnější dát rovnou šanci někomu, kdo má potenciál je všechny přerůst?

Sparta musí konečně píchnout do vosího hnízda a uvědomit si, jestli není lepší být perspektivní než moc přežraný. Druhý termín se vztahuje na většinu fotbalistů vracející se dohrát kariéru do Česka. Co se proslýchalo, u Kadlece to platilo/platí dvojnásob.

Ještě hůř si vedl Mazuch, čemuž na Letné nerozumí snad nikdo. Na podzim šla jeho výkonnost nahoru a dobře si vedl v přípravě. Možná proto po výprasku v Rusku dostal ještě jednu šanci v domácí odvetě. Ale zhostil se jí úplně stejně špatně. Byl u inkasované branky a o poločase střídal.

Dvojzápas ukázal i to, že oběma stoperům se hraje lépe v zatažené linii a hlubokém bloku (což asi každému). A že s nimi Sparta patrně nikdy nepřepne do aktivní hry, pro niž potřebuje vysoké postavení a rychlé stopery, aby stíhali balony za obranu.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Bohemians 1:0. Nádherně rozhodl Čermák
Video se připravuje ...

Chcete konkrétní jméno? David Hovorka. Ovšem Sparta ho přivedla teprve v zimě a ještě zraněného. Teď musí čekat do konce sezony na jeho uzdravení. Exliberecký stoper každopádně tyto předpoklady splňuje a může dorůst v opravdu špičkového hráče, s nímž se konkurenceschopnost v Evropě o několik procentních bodů navýší.

Jistě, vyhodnotit potenciál není snadné. Stále se jedná o subjektivní pocit, který je potřeba podrobit důkladnější analýze. Pokud tedy zrovna nemáte na očích mimořádný talent, u něhož potenciál rozpoznáte lehce. V tomto ohledu je výhodou Sparty David Holoubek. U sparťanské mládeže působil dlouhé roky a měl možnost pracovat s mnoha hráči, kteří se následně (ne)prosadili v prvním týmu. Může vidět určité podobnosti, ví, na čem musejí mladí hráči makat, aby dospěli do role klíčových hráčů.

Odvaha sázet na mládí Holoubkovi nechybí. Na hřiště posílá Juliše, Sáčka, Čermáka či Pulkraba. Ve čtvrtek dal šanci po přestávce Filipu Havelkovi. Sparta se omlazuje, jde touto cestou. Snad i jedinou možnou, pokud se v blízkých letech chce vyrovnat Rostovu a ještě kvalitnějším celkům. Ale musí odbourat strach z nezkušenosti i na citlivějších pozicích – tedy i na stoperu.

Nepochopte to špatně. Nejde jen o to, aby Sparta snížila věkovou hranici a razila heslo „mládí vpřed“. Rozvíjení talentů s vysokým potenciálem má prostě lepší vyhlídky než přešlapování na místě s těmi, kteří jsou drazí a na evropskou konkurenci stejně nestačí.

Sparta nebyla v Lize mistrů, což má být její nejvyšší cíl, už jedenáct sezon a za posledních šest let získala jediný ligový titul. Pro změnu sportovní strategie je nejvyšší čas. Musí ji však dokončit ze sta procent, aby zase nezůstala na půli cesty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud