Pavel Janega
15. června 2017 • 10:12

Fanouškovství s následky. Tvrdíkovy výroky a činy mohou být kontraproduktivní

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaroslav Tvrdík u fanoušků Slavie dlouhodobě boduje, jde na to chytře. Na Twitteru se prezentuje jako jeden z nich, jeho výroky jsou opěvovány. Včetně toho úterního: „Povolení předčasného odchodu Antonína Baráka byla chyba. Pro budoucnost jednoznačně platí, že do Slavie se chodí hrát a nejsme levný výprodej.“ Tohle „sešívané“ srdíčko zahřeje. Nehrozí odliv klíčových hráčů a zvýší se šance i na úspěch v pohárové Evropě! Zní to přece rozumně. Jenže jak z kterého pohledu.



Fanouškovství a zvyšující se obliba u příznivců by neměla  Tvrdíka a spol. zaslepit, protože podobné výroky a činy mohou být zároveň kontraproduktivní. Jestliže u vyhlédnuté posily vzbudím dojem, že ji za rok, dva tři nepustím do top ligy ani v případě atraktivní nabídky, musím být připravený na to, že jednání nedopadnou dle představ.

Místo toho nastanou jiné scénáře:

1. Vysněná posila, jestliže tu možnost bude mít, lákání Slavie s díky odmítne a raději při přestupu zvolí jiný klub – ať už k českému konkurentovi, nebo do zahraničního celku.

2. Hráč i jeho agent budou trvat na smlouvě s výstupní klauzulí. Podobně jako Michael Lüftner. A byť se tomu Tvrdík nyní brání, bude muset na takovou podmínku přistoupit. Tedy v případě, že by vytipovaného fotbalistu chtěl získat stůj co stůj. Jinak začne hledat jinde.

V minulých letech něco podobného potkalo také Spartu, která dlouho nechtěla prodat Ladislava Krejčího do Mönchengladbachu nebo Václava Kadlece do Arnhemu. Oba sice odešli později, a jinam, ale ostatní zbystřili. Mimochodem, dupnout si musel i Pavel Kadeřábek .

Tyto konsekvence Tvrdík patrně při tweetování nezvážil. Teď to vypadá, jako by podlehl hlasům fanoušků, že Slavia je „nejvíc“ a jakýmsi vrcholem. Že žádný hráč nemůže být naštvaný, když ho nepustí do bundesligy. Jenže takhle to nefunguje a je potřeba si uvědomit jeden nepříjemný fakt.

České kluby jsou a budou pouze stanicí pro nejlepší fotbalisty s ambicemi, která je posune v kariéře výš. Slavia nikdy nedosáhne na bundesligovou úroveň. Může mít hodně peněz, může jednotlivé hráče štědře zaplatit a udržet je u sebe o pár let déle, ale nic víc. Kromě možného účinkování v evropských pohárech nikdy nenabídne pravidelné zápasy s Bayernem nebo Dortmundem, obrovské tempo kvalitní ligy, neuvěřitelnou atmosféru na všech německých stadionech…

Tohle všechno chce okusit i Jiří Pavlenka. Kdo by nechtěl? Je to životní šance, která se nemusí opakovat. Rozumím argumentu, že Slavia chce víc peněz, než kolik nabízejí Brémy. Tvrdík mluví o částce pod dva miliony eur, podle klubového analytika Jakuba Dobiáše je Pavlenkova hodnota mezi třemi až pěti miliony eur.

Je ale otázkou, zda tolik peněz za gólmana z české ligy jsou bundesligové kluby ochotny zaplatit. Brémy prý takhle vysoko rozhodně nepůjdou a po dlouhodobé jedničce se raději poohlédnou jinde. Pavlenkovi zůstává jen nejistota, že snad se jiný věhlasný klub ozve příště.

Profil Jiřího Pavlenky: Jak zářil gólman Slavie? 12 vychytaných nul a 77 zásahů
Video se připravuje ...

Pavlenka o exhibičním utkání: Naplno by nás futsalisté roztočili jak kolotoč
Video se připravuje ...

Pavlenku obírali fanoušci: Nechte mi aspoň něco, domů půjdu nahý
Video se připravuje ...

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík potvrdil, že smlouva umožňuje Simonu Delimu za určitých podmínek odejít, všichni ostatní ale zůstanou
Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík potvrdil, že smlouva umožňuje Simonu Delimu za určitých podmínek odejít, všichni ostatní ale zůstanou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud