Pavel Janega
27. června 2017 • 12:33

Cizinec ve Spartě? Rozhoduje odbornost, nikoliv národnost

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten názor slyšíte skoro všude: tohle není Sparta! Dost lidí pochybuje nad angažováním kouče Andrey Stramaccioniho a kroutí hlavou nad příchody samých drahých cizinců. Prý je to chyba a urážka českých trenérů. Nejen tím, že místo nich dostal práci Ital, který v dospělém fotbale nikde neuspěl, ale i vyšším platem či pravomocemi udělat v kádru a realizačním týmu pořádný průvan… Absolutně nesouhlasím a nevidím problém v tom, že český tým řídí zahraniční odborníci. Spíš už bylo na čase.



Taky se divíte, jak čeští hráči po přestupu do kvalitnější soutěže vyprávějí o vyšší intenzitě a náročnějších tréninkových dávkách? Tohle chce Sparta odbourat. Její hráči dostávají „západoevropské“ kapky už teď – pod vedením Tomáše Malého a dalších dvou kondičních trenérů, které si Stramaccioni přivedl. Bylo to potřeba? Bylo.

Změnu myšlení přináší také náročnost nového kouče v taktice. Podle novinářů z Apeninského poloostrova si Stramaccioni hodně potrpí na hlubší analýzy týmových a individuální výkonů. O každém detailu důkladně přemýšlí, aby jej co nejjednodušeji přenesl do praxe.

Je samozřejmě otázkou, a to ukáže až ostrá sezona, jestli bude jeho styl fungovat. Může se stát, že i Stramaccioniho potká to, co jeho předchůdce, a letenský mančaft výsledkově neukočíruje. Sama Sparta přiznává, že vstupuje do neprobádaných vod.

České prostředí si děláme specifické sami

I ten nejhorší scénář by ale neměl znamenat, že se český fotbal na dlouho zase zavře do ulity a příchodům ze zahraničí utáhne kohoutek. Že podobné projekty budou plošně brány za špatnou věc.

Kritici tohoto přístupu říkají, že zdejší prostředí je specifické. Jenže si ho – bohužel – děláme specifické sami. Jestli se chceme opravdu posunout směrem na západ, nikoli o tom jenom mluvit, je potřeba oslovit víc odborníků a přetáhnout je do české kotliny. Třeba jen proto, aby přinesli nové možnosti a zdejším koučům otevřeli oči.

Zdaleka ne všichni jsou totiž ochotni po večerech studovat analýzy například Jürgena Kloppa jako Jindřich Trpišovský. Pracovitých a schopných trenérů bych mohl vyjmenovat víc, ale není jich moc. Mířím spíš na ty „zkušenější“, kteří se nevzdělávají a fungují podle toho, co v daleké minulosti zažili a odkoukali. Akorát už neakceptovali fakt, že se fotbal neustále vyvíjí.

V případě, že by Stramaccioni na Letné uspěl, byla by tato cesta k osvětě jednodušší. Možná by se o podobné projekty pokusily i další kluby a netočili se pořád dokola jedni a ti samí trenéři, se kterými se nikam neposouvají. Národnost ve fotbale nerozhoduje, určující je odbornost. A ta Stramaccioniho bude v tuzemských podmínkách teprve prověřena.

Andrea Stramaccioni na prvním tréninku se Spartou
Andrea Stramaccioni na prvním tréninku se Spartou

Stramaccioniho první trénink: Hráči dostávali do těla, chyběli marodi a reprezentanti
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud