Pavel Janega
13. září 2017 • 17:29

Slávistické priority: uspět v derby je teď důležitější než Evropská liga

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia vstupuje do Evropské ligy – a jistě má ambici postoupit do vyřazovací fáze. Už před prvním kolem s Maccabi Tel Aviv si ale musí klást otázku, zda to stojí za to. Není důležitější česká liga, kde ji v neděli čeká derby se Spartou?



Jaroslav Šilhavý , trenér Slavie, na to upozornil už na středeční tiskové konferenci: „Derby se blíží a na regeneraci moc času nebude, počítáme s rozložením sil.“

Pozor, tohle není alibi (doufejme). "Sešívaní" si nemůžou připravovat půdu pro případný čtvrteční krach. Proti Maccabi by měli v Edenu zvítězit, ať už nastoupí v jakémkoliv složení. Protože, řekněme si na rovinu, zůstat na konci podzimu v této skupině bez postupu, by byl jednoznačný neúspěch.

Nejde ani o to, aby Slavia šetřila síly na hřišti. Přesně na tohle se ostatně celé léto připravovala. Zkvalitnila a rozšířila kádr o několik posil právě proto, aby zvládala všechny soutěže. To, že se teď o některé jedince nemůže opřít (viz. Altintopova výkonnostní křivka bez vzestupné tendence), je věc skautingu a trenérského úseku. Jaký si to uděláš, takový to máš...

Na druhou stranu, derby je důležitější. Vnímají to tak úplně všichni – fanoušci, média, klubové vedení. Porazit odvěkého rivala je základ a při pohledu na ligovou tabulku, které vládne suverénní Plzeň, i nutnost. Slavia potřebuje sbírat body, aby obhájila titul a především pronikla přímo do Ligy mistrů. Je to hlavní cíl a priority jsou jasně dané: česká nejvyšší soutěž je prostě výš než Evropská liga.

Neznamená to, že duel s Maccabi nemusí zvládnout. Musí! Ale pokud ve čtvrtek selže a následně vyhraje v derby, lidé z vedení klubu budou spokojenější, než kdyby to bylo naopak.

Šilhavý před vstupem do EL: Postup chceme všichni, nůž na krku nemáme
Video se připravuje ...

První letošní derby sledujte na iSport.cz! První letošní derby sledujte na iSport.cz!Foto Koláž iSport.cz

PŘÍMÝ PŘENOS ZÁPASU SLAVIA - SPARTA SLEDUJTE V NEDĚLI OD 18:00 ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud