Pavel Novotný
14. května 2017 • 20:35

Smekám před Murraym či Federerem… Současný tenis má však jiného krále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší tenista světa? Podle žebříčku Andy Murray. A když ne on, tak co třeba dvanáctinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič? A nebo snad ve fantastické formě se vracející Roger Federer? Před těmito jmény hluboce smekám, všechny však podle mého názoru zastiňuje nezničitelný antukový fenomén Rafael Nadal.



Už nějaký ten pátek neměl hrát. Alespoň na tom se před lety shodla řada odborníků a lékařů, kteří nevěřili, že náročný Nadalův styl zvládnou jeho těžce zkoušená kolena. Ještě v minulém roce to vypadalo, že brzy jednatřicetiletý Mallorčan definitivně vyklízí pozice nastupující generaci.

A že by snad mohl útočit na desátý titul z French Open? To ještě před nedávnem vypadalo jako hodně odvážná myšlenka. Po posledních několika uplynulých týdnech je všechno jinak. Antukový mág předvádí výkony, kterým nemůže uvěřit ani on sám.

Když se letos na Australian Open utkal o svůj patnáctý grandslamový titul v retro finále s Federerem, mohlo se zdát, že se jedná o šťastnou shodu okolností danou mizernou formou Murrayho, Djokoviče a některých dalších.  

SESTŘIH: Nadal nedal Djokovičovi šanci a postoupil v Madridu do finále
Video se připravuje ...

Nezničitelný Španěl však to samé předvedl v Miami, kde také až ve finále podlehl jak jinak než Federerovi. To však byla jen předehra k tomu, co mělo následovat.

Antuková klání v Monte Carlu, Barceloně a Madridu završil třemi triumfy, patnácti vyhranými zápasy v řadě a jen dvěma prohranými sety.  „Nemůžu být šťastnější. Další finále v Madridu pro mne znamená hrozně moc,“ říkal Nadal poté, co v semifinále madridského turnaje zničil Djokoviče, aby ve finále zdolal po boji i Thiema.

Klobouk dolů před tím, v jaké formě se vrátil po půlroční pauze Roger Federer. Tituly v Melbourne, Indian Wells či Miami jsou neskutečné a zaslouží si obrovský obdiv. Při vší úctě k výkonům švýcarské legendy ho však z mého pohledu přeci jen trošku převyšují výkony nezničitelného Rafy. Takový záběr, jaký v posledních týdnech zažívá španělský démon, by jeho odvěký rival zvládal asi jen s obtížemi.

SESTŘIH: Nadal doma v Madridu válí, ve čtvrtfinále zdolal Goffina
Video se připravuje ...

A co již zmiňovaní současní vládci žebříčku? Murray se na oranžové hlíně vyloženě trápí, Djokovič pro změnu hledá novou psychickou sílu k tomu, aby našel po loňském vítězství na French Open další motivaci. A mladá generace v čele s Kyrgiosem, Zverevem, Thiemem a dalšími zatím na svoji příležitost čeká.

French Open začíná za dva týdny, už teď je však jedno jasné. Pódium pro útok na desátý titul z Roland Garros je jasně nasvíceno pro jediného muže - Rafaela Nadala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud