Pavel Ryšavý
10. května 2016 • 12:40

Český hokej se hodně změnil, všimli jste si? Pod Vůjtkem je SEXY

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři zápasy, osm bodů a skalpy Ruska se Švédskem? To je pohádka. Parádní výsledky bych ale nechal stranou, nejdůležitější je způsob, jakým jich čeští hokejisté na MS dosáhli. V rekordně krátké době se podařilo zbourat špatné návyky, které národnímu týmu proti favoritům šampionátu pravidelně podrážely nohy.



Hokej v podání českého týmu vypadá úplně stejně dobře, jako když do sálu plného dam, které mají na hlavě trvalou a libují si v šatech až ke kotníkům, nastoupí dívka s rozpuštěnými vlasy a sukní lehce nad kolena. Je sexy.

V první řadě se podařilo vymýtit stereotyp, že nejlepší je odehrát celý zápas v rohu, protože před brankou to bolí. Za druhé, Češi upustili od dojmu, že je klíčové přehrát soupeře ve středním pásmu. To teď slouží spíš jen na průlet. Vzpomínáte na roky minulé? Hlava nahoře, trojnožka a jízda do plných. Teď? Po dlouhé přihrávce přichází blesková operace v útočném pásmu. Nejen že se přímočarý hokej líbí, ale je i nebezpečný.

Navíc nejde o žádnou hru na náhodu.

Je jasně vidět, že hra Vůjtkova týmu má řád. Když je obránce v úzkých a vymete puk ven, už si ho přebírá najetý útočník a sviští na druhou stranu, okamžitě dostává podporu, tím se minimalizuje riziko, že se Česko dostane pod tlak.

Kdo hraje s pukem, řídí hru. Ne ten, kdo nahazuje a doufá, že se k němu možná něco odrazí. Beci navíc dovedou hrát na riziko, podporují útok, nehlídají jen útočnou modrou čáru jako pohraničníci, nebojí se chodit hlouběji do pásma. Jasně, přichází nebezpečí, že to občas nevyjde a soupeř ujede. Ale stojí to za to!

Fungující systém pak vystřelí nahoru individuality. Obránce Jeřábek najednou nevypadá, že celý život strávil v extralize, ale připomíná borce z NHL. Není ho pro KHL škoda? Od zlobra Jarůška by se zase mohli všichni učit, jak si má počínat člen čtvrté formace. Trenérům se podařilo vyždímat z týmu jeho maximum. Přesně odhadli, čeho je schopen a ušili mu na míru hru, co je plná pohybu a napadání.

Teď přichází nová výzva. Udržet takhle vysoké tempo i proti hokejovým trpaslíkům, aby byl tým nabuzený i pro čtvrtfinále.

Vše o MS 2016 v Rusku čtěte ZDE>>>

Jan Kovář, Michal Řepík, Michal Birner a Radim Šimek se radují z gólu na 4:2
Jan Kovář, Michal Řepík, Michal Birner a Radim Šimek se radují z gólu na 4:2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud