Pavel Ryšavý
23. června 2016 • 20:25

Co by v Torontu pomohlo jedničce draftu NHL? Steven Stamkos

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je vám osmnáct, posledních pár let posloucháte, jak fantastický hokejista jste. A teď je to konečně tady, draft. Start do velkého světa, vstupenka do NHL. Pohádka začíná! No, nebo taky ne. Až Toronto vybere na přehlídce talentů svoje číslo jedna, vyškvaří jednomu mladíkovi za záda stigma, které se s ním potáhne celou kariéru.



Ta jednička a pozice nejlepšího z nejlepších je super. Jenže taky k něčemu zavazuje: trhat sítě, nenávidět Montreal, bruslit jako vítr, vyškrtnout ze slovníku slovo průměrnost, možná i měnit vodu ve víno a pořád se na všechny usmívat. Vlastně takové drobnůstky...

Stěžují si sportovci v Česku, že jsou pod mediálním tlakem? Věřte, že oproti tomu, jaké kapky dostávají hokejisté v Torontu, je to nic. Ležíte na zádech, na hrudníku vám leží stokilový balvan. Že se nedá nadechnout? Přesně. To je ono. Když se nedaří a hrajete za Maple Leafs, okolí vás mačká.  Novináři drsně grilují, fanoušci dusí.

Tenhle trh není pro slabé povahy. Je jiné jít v roli hráče číslo jedna do Toronta, nebo na Floridu.

Maple Leafs nejspíš sáhnou po Austonu Matthewsovi a v první řadě ho musí uchránit před očekáváním. Jestli při draftu zazní, že tohle je hlavní eso organizace, bude to polibek smrti. Nedá pět zápasů po sobě gól? Schytá to ve městě klidně i za to, že zdražili banány.

Proč vlastně mluvím o Matthewsovi? Když pominu hokejovou kvalitu, tak mi z jeho mediálních výstupů vychází, že je na roli spasitele Ontaria mnohem připravenější než Patrik Laine. To je ještě divoch, chce dávat mraky gólů, hrát na efekt, být vidět. Musí se nejdřív zdravě vyblbnout. Matthews víc mluví o týmu, pokoře a úspěchu. On je hráč, který se do Toronta hodí víc.

A pak je tady jedna věc, která by mu příchod do nového klubu extrémně usnadnila. Kdyby Maple Leafs vrhli všechny síly do honu na Stevena Stamkose a bitvu vyhráli. Za prvé by pomáhal novou jedničku Toronta vychovávat, sám si tohle období totiž (byť jenom v Tampě) prožil. Ale hlavně by ta největší pozornost byla upřená na něj, na hvězdu první velikosti. Osmnáctiletý kluk by ve Stamkosově stínu dostal šanci dospět mentálně i hokejově a do tří let vyrůst v muže, který si podmaní celou NHL. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud