Pavel Ryšavý
23. listopadu 2016 • 09:58

Trejd Pardubic a Hradce? ANO! Lepší je měnit než jenom vyhazovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když je extraligový tým v průšvihu, jako první letí trenér, pak dostane výpověď nějaký ten drahý a zkušený hokejista, aby se kabina lekla. Takhle se většinou vaří podle místní kuchařky. Ale hlava mi nikdy moc nebrala, proč se u nás manažeři nesnaží svoje týmy probrat nějakou výměnou, byť třeba krátkodobou. Přesně takovou, jakou upekl Hradec s Pardubicemi.



Je pravda, že na první pohled výměna brankáře Ondřeje Kacetla za útočníka Michala Bártu nemá moc logiku. I každé dítě, co sbírá hokejové kartičky, vám řekne, že brankáře za útočníka nedá. Minimálně za dva hráče, protože má větší cenu. Tady to vlastně platí taky, od Kacetla čekáte, že vám sám urve zápas, Bárta není snajpr, který by měl dávat pět gólů v každém zápase. Takže? Hradec by měl tratit. Ale právě to si vůbec nemyslím. Nakonec se z celé operace může vyklubat trejd „win – win.“ To znamená, že vydělají všechny strany. Samotní hráči, Pardubice a Hradec.

Pohled Hradce

Co v danou chvíli může ztratit? Vlastně nic. Ondřej Kacetl přišel o místo brankářské jedničky. Klubu je na nic ho platit a držet mimo akci, tím spíš, když evidentně chce vsadit na Patrika Rybára, který má formu. Navíc Kacetl je soutěživý typ, nejde o gólmana, co si sedne na lavičku a je spokojený, že kasíruje, a přitom nechytá. V klubu musí mít ještě v živé paměti, jaké panovalo v organizaci dusno, když se o flek v brance přetahoval s Pavlem Kantorem. Tomu se logicky snažili předejít. Myslí si, že je Rybár lepší. V pořádku. Pak může být z pohledu atmosféry v kabině i nebezpečné, aby Kacetla dusil mezi náhradníky.

Mountfield navíc získá něco, co mu schází. Michal Bárta má přinést pohyb a energii. Tým totiž někdy připomíná slečnu, co se píchne o trn a je v limbu. Hradci se to stává po dvou, třech vstřelených gólech, usne a probouzecí polibek ne a ne přijít. Lepší než mít naštvaného Kacetla na lavičce je, když do hry můžete poslat dalšího chlapa, co hrábne. Proto Bárta.

Pohled Pardubic

Brandon Maxwell má ještě lepší čísla než před rokem. Je nadprůměrný extraligový gólman, ale ne vítězný typ. Předvádí hezké a efektní zákroky. Jenže taky má problémy se střelami na lapačku a sem tam dostane nešťastný gól. Není čaroděj jako Július Hudáček, který v březnu 2014 za Dynamo zneškodnil Spartu. Pardubice tehdy potřebovaly vyhrát, on pochytal 55 střel, ani jednu nepustil, tým bral výsledek 3:0 a byl v play off. Tohle Maxwell neumí. Má úžasné zápasy, ale mínus je, že v těch jeho nejlepších Pardubice prohrají. Málokdy dovede branku zavřít.

Kacetl tak může působit jako bubák, aby se Američan naštval a vydal ze sebe to nejlepší, nebo rovnou má šanci se prezentovat jako jeho kvalitnější náhrada. Proč ne? Co totiž v Hradci vadilo, tady potřebují. Jen ať si to mezi sebou brankáři rozdají, klidně ať se na sebe mračí a hudrují. Kacetlova soutěživost může být pro Pardubice v danou chvíli výhrou. Klub na tom pořád není dobře. A brankář někde hluboko uvnitř sebe vyloví extra motivaci ukázat Hradci, jak jsou blázniví a nevsadili na něj. Vytrhá si nohy z kyčlí, aby zastavil puk. Pardubice za tenhle impuls obětovaly jenom bojovníka, který se dá nahradit z vlastních zdrojů.

A když to nevyjde?

Tak se po měsíci všichni zase vrátí na původní značky. Maxwell bude vědět, že klub mu je schopen kdykoliv přivést konkurenci. Neusne na obláčku, že se mu sem tam něco povedlo.

No a pohled hráče?

Bárta ani Kacetl neprožívají momentálně nejlepší sezonu kariéry. Kdo z vás by si v takovou chvíli nepřál zmáčknout tlačítko „RESTART“ a začít v rozjetém ročníku od nuly? Oni teď tuhle šanci mají. Nebudou řešit, že obléknou dres úhlavního nepřítele. Ale dostali možnost se zase chytit.

Možná by ostatní manažeři mohli přemýšlet podobně. Než někoho vykopat, ať už trenéra, nebo hvězdu, není od věci zkusit upéct nějaký obchod. Může být prospěšnější jak vyhazovy.

Karlovy Vary - Pardubice: Maxwellovi vypadl nůž z brusle a zápas nedochytal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud