Pavel Ryšavý
29. března 2017 • 08:26

Do baráže musíte otisknout kus sebe. Jinak se zavře voda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna výhra ještě extraligu nedělá. To samé porážka neznamená, že se od středečního rána začnou v Pardubicích nebo Karlových Varech prodávat lístky na Prostějov a Litoměřice. Jenže je tady věc, kterou první kolo baráže ukázalo docela dobře. Jak trefně glosoval Petr Čáslava: Jestli si myslíte, že přejedete týmy z první ligy hokejovostí, jste vedle.



Před baráží zněly z pardubické kabiny termíny jako: Chceme, musíme, věříme, potřebujeme, zapomeneme, jedeme od nuly a tak dále. Beru, má to logiku, trenér neřekne větu o tom, jak jsou všichni dlouhodobě v kýblu, tudíž se klepe, jestli parta, která jde celý rok od porážky k porážce, v tom srabu nezůstane dál. Tvrdit něco jiného, byl by blázen.

Přeje si, ať začne z nějakého záhadného důvodu válet a vyhrávat.

Takhle to ale spíš nechodí.

Sportovec není robot. Nemůžete zmáčknout restart a být v klidu, že za pár sekund je minulost dávno uzavřenou kapitolou. Tady nepomáhá ani formátování harddisku. Všechno má svůj vývoj. Důvody, proč spadlo Dynamo na poslední příčku v extralize, nesmaže týden tréninku. Jsou tam pořád a nezmizí do konce baráže. Pardubice si tuhle sezonu budou muset vyžrat do dna.

V jednom měl trenér Miloš Holaň ale stoprocentní pravdu. Sezona začala v tuhle chvíli od nuly, a pokud se nezvládne Dynamo vypořádat se soupeři z nižší soutěže, nemá mezi elitou co dělat. A je úplně jedno, jakou má klub historii nebo fanouškovskou základnu. Kruté, jenže o to pravdivější. Ukažte se, že na to máte, že si zasloužíte extraligu. Férová šance o dvanácti zápasech. Uspěješ? Fajn. Neuspěješ? Tvoje smůla. Šance na reparát už není.

V baráži se nikdo nemůže vymlouvat na bývalého majitele Šmidberského nebo samovládce Rohlíka. Tady už ne.

Největší problém pro Dynamo aktuálně vidím v tom, že jde o tým bez budoucnosti. Nešlapal, hrál strašně, jestli soutěž udrží, v téhle podobě určitě příští rok v extralize nezůstane. Dost hráčů nejspíš uslyší větu, že není moc za co děkovat, ale ať se daří jinde. Sbohem. V Karlových Varech tenhle problém řešit nebudou, tam je jádro kompaktní, jen se doplní. Jihlava s Českými Budějovicemi se zase ženou za snem, to je taky jiný případ.

A teď jsme u věty Petra Čáslavy. Baráž se nehraje na krásu a fištrón, ale na vůli a bolest. Máte smlouvu, jste profesionál, nejdete žádný zápas odklouzat. Dáte tam přesně to, co máte v popisu práce. Ale může to být málo. Když Čáslava mluví o srdci, může to znít třeba jako klasická fráze. Nicméně kus ze sebe do takových zápasů otisknout musíte. Neexistuje, že si jdete jenom zahrát, vy potřebujete baráží žít. Žít a přežít, nebo v ní zemřít. Tak je nutné mít v sobě nastavený mechanismus. Přesně, jak předvedly České Budějovice.

A když nemáte? Sbohem. Zavře se nad vámi voda.

Pardubice - České Budějovice: Konec euforie! Luboš Rob vstřelil vítězný gól, 1:2
Video se připravuje ...

Pardubice - České Budějovice: Porval se i kapitán! Tomáš Rolinek se zapojil do bitky
Video se připravuje ...

Pardubice - České Budějovice: Obrovská radost! David Tomášek vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud