Pavel Ryšavý
29. dubna 2017 • 22:10

Na mistry světa z roku 1947 se zapomenout nesmí. Nikdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo se na chvíli zastaví a začne žít minulostí, je out. Splašená doba ho převálcuje, takový svět momentálně zkrátka je. Ti úspěšní se dívají dopředu, zbytek dozadu. Jenže nemělo by to platit tak striktně, legendám se hold skládat má. Smekám před hokejovým svazem, jakou vymyslel akci na počest prvních mistrů světa z roku 1947. Tohle ohlédnutí vzad se hodně povedlo.



Je důležité, aby Stanislav Konopásek, Jaroslav Drobný nebo Bohumil Modrý žili dál aspoň ve vzpomínkách. Udělali pro Československý hokej hrozně moc, rozvíjeli ho, posouvali dopředu, lidi je milovali a zaštrachat jejich jména někam hluboko do archivu by byla obrovská chyba.

Jak vzpomenout na 70 let starý úspěch? Klidně se dalo sestříhat video, pustit jména na kostku, zatleskat, zakřičet a jít na věc. Povinnost splněna. Taky by to šlo.

O něco složitější byla možnost, že najdete, jak vypadaly tehdejší dresy, nechat jejich podobu natisknout na současný moderní materiál a vzdát legendám hold. Tradiční řešení. A lepší než to minulé.

První třetina v retrodresech! Čeští hokejisté vzdali hold legendám
Video se připravuje ...

Český hokejový svaz vymyslel ale jiný způsob, originální. Když retro, tak se vším všudy. Nápad, aby firma vyrobila regulérní pletené svetry, které se podobají originálu, byl ohromující. A silná hokejová parta, ze které je naživu už jenom Vladimír Zábrodský, si přesně takovou poctu zasloužila.

Velkou sílu měl i vzkaz Vladimíra Zábrodského na kostce. Čtyřiadevadesátiletý veterán ze Stockholmu poslal zdravici, jak v Českých Budějovicích byly vždycky skvělé večery a jak přeje Česku hodně štěstí.

Když jsem pana Zábrodského měl čest naposledy potkat, bylo mu 90 let, dorazil ve fešácké kožené retrobundě, kterou dostal od svazu jako vzpomínku na rok 1947. Měl ji na sobě i při vzkazu do Česka. Tenkrát se hodně zajímal o dění doma, vyptával se na hokej, ukázal i obrovský přehled, když se sám začal bavit o Spartě. Myslím, že na tom se nic nemění. Sice žije ve Švédsku, ale žije tím, co se děje tady. Doma.

Jestli jste v Budějovicích a vyrazili jste si užít skvělý večer, připijte si na Vladimíra Zábrodského a jeho slavnou generaci. Nezapomeňte na ně. Nikdy.

MATCH OVERVIEW LEGACY
29. 4. • 17:00
Česko
Česko
8:4
ONLINE
29. dubna
17:00
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 03:57. Kundrátek, 30:39. Birner, 36:42. Jan Kovář, 37:26. R. Šimek, 48:11. P. Holík, 56:31. Červenka, 58:32. Kempný, 59:12. R. Šimek

Hosté: 17:07. Kempe, 19:15. J. Klingberg, 28:25. Landeskog, 54:20. C. Klingberg

Sestavy

Domácí: Francouz (Mrázek) – Gudas, J. Krejčík, Kundrátek, Kempný, Kindl, R. Šimek, D. Sklenička, Šulák – Voráček (C), P. Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář (A), P. Vrána – Řepík, R. Hanzl, Birner – Hyka, Horák (A), T. Zohorna – Lev.

Hosté: Läck (Svedberg) – Strålman, Hedman (A), J. Klingberg, Ekman-Larsson, C. Rosén, Brodin, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Omark – C. Klingberg, W. Karlsson, Everberg – Eriksson Ek, Söderberg, Landeskog (A) – J. Lundqvist (C), Krüger, Nordström – Kempe.

Rozhodčí

Gofman, Buturlin (oba RUS) – Gebauer, Lederer (oba CZE)

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Ukázali jsme charakter a sílu, těší Radima Šimka po dalším obratu
Video se připravuje ...

Češi nasázeli Švédům osm branek! Ale kluci hráli skvěle i do obrany, konstatuje Francouz
Video se připravuje ...

Nezvolníme! slibuje Kundrátek před závěrečným utkáním s Ruskem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud