Pavel Ryšavý
29. listopadu 2017 • 09:20

Hokej má strach. Bez KHL by se olympijský turnaj změnil ve fiasko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská dopingová chobotnice má hodně dlouhá a zamotaná chapadla. Ministr sportu Vitalij Mutko, který křičel na všechny strany, jak chce západ zničit ruský sport, o všem zkrátka věděl, možná akce běžela i na jeho příkaz. Ve hře je tak pořád zákaz startu Rusům na zimní olympiádě v Jižní Koreji. A oni sami teď vyhrožují, že pokud jim nepovolí MOV vlajku, oni hry budou bojkotovat. Toho se hodně lekl hokej.



Jen si představte ten turnaj. Hráči z NHL? Stop. Ruský nároďák? Stop. A pak přijde další reakce, KHL se šprajcne, protože Rusko pojede linku, jak mu celý svět škodí, takže nepustí hokejisty ze své ligy ani ostatním zemím. Tedy i KHL stop. To by byla teprve facka. Najednou by se pomalu rýsovala šance jet na olympiádu, i když nastupujete za Ústí nad Labem. Hokej by se v tu chvíli dostal, co do mediální pozornosti, někam na úroveň stavění sněhuláků. Turnaj by byl o ničem.

A tohle si moc dobře uvědomuje mezinárodní hokejová federace i její členové. Proto směrem k IIHF zaslalo Česko, Finsko nebo Švédsko nótu, ať i hokej bojuje za to, že až se bude příští úterý rozhodovat o tom, jestli za všechny průšvihy vyloučit Rusko z olympiády nadobro, sebrat jim vlajku, nebo trestat sportovce pouze individuálně, zvítězí poslední možnost. Světový hokej se bojí. Bez NHL může být turnaj ještě pořád dobrý. Ale bez KHL? Radši nemyslet.

A ruský hokej si mne ruce: Díky, že jste se za nás postavili. My v ničem nejedeme!

Bývalý útočník Pavel Bure se třeba nechal slyšet, jak všichni ruští hokejisté dodržují pravidla, která se týkají dopingu.

Tohle je ale právě ten problém, proč existuje hrozba, že Mezinárodní olympijský výbor může Rusko vystřihnout z olympiády úplně. Chybí jim kritický pohled do vlastních řad.

Ministr Mutko nikdy neřekl, že Rusko pochybilo. O to víc se vyžíval v prohlášeních, jak celý svět chce likvidovat úspěšné ruské sportovce. Prý spiknutí, komplot a podobné řeči. Místo sklopené hlavy slyšíte z Ruska dunění: Tak vy byste si dovolili nám nakázat, že nesmíme soutěžit pod naší vlajkou? Tak odpovíme taky silou. Nepojedeme nikam. A just ne. A nikdo z KHL by nejel nikam, ať si Švéd, nebo Čech.

A kde je problém v Bureho slovech? No, on ani ruský hokej není křišťálově čistý. Ano, případ Denise Zaripova, jedné z největších hvězd KHL, který v létě dostal dvouletý flastr kvůli dopingu, je nejspíš šíleným krokem jednotlivce. Víc podobných případů se nenašlo.

Jenže když se mělo v dubnu 2016 konat hokejové mistrovství světa do 18 let, den před odletem týmu do USA se stala hodně nezvyklá věc. Svaz rozhodl, že celý tým zůstane doma, včetně trenérů. Místo téhle party nabral směr Amerika o rok mladší výběr. Do akce jela sedmnáctka.

Nakonec se provalilo, že mladí hokejisté byli plní meldonia, látky, kvůli které dostala trest za doping tenistka Maria Šarapovová.

Hlavní malér je, že Rusko zkrátka nikdy nepřizná, že jejich sport a špičková chemie jdou zkrátka roky dohromady. Jinak těžko vysvětlíte, proč ke svým mladým hokejistům přistupovalo stylem: Na, chlapče, tady máš pilulku. Neptej se, co to je a spolkni. To jsou vitamíny.

Mezinárodní olympijský výbor musí mít Ruska plné zuby za podvody a lži. Dovedu si představit tu chuť mu sebrat hračku a odstřihnout ho z velké sportovní akce. Na druhou stranu, úplně stejně se takového kroku musí bát, protože bez Ruska to nikdy nebude ta pravá olympiáda, takže o dost klesnou příjmy. Tohle je velký bubák.

Proto si Rusko může dovolit být tak sebevědomé a teď, když čekáte, jak třeba ani nepípne a přijme jakýkoliv trest, aby se všechno co nejdřív uhladilo, tak hřímá a diktuje si podmínky. Proto si rádo zakřičí, že jestli mu MOV nepovolí vlajku, nepojede nikam. Proto má drzost říct, že když nepojede nikam, nedělá mu nejmenší problém nepustit hráče z KHL ani ostatním zemím. Může si to dovolit.

Protože peníze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud