Petr Adam
3. dubna 2014 • 17:50

Kolem Čecha se rozhořel požár. Ještě ho může v Chelsea uhasit

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jednom si udělejme jasno hned na začátku. Petr Čech odchytal v Lize mistrů na hřišti Paris St. Germain zápas, který mu nevyšel, ale hrdí na svůj výkon nemohou být po porážce 1:3 ani další velká jména v Chelsea jako Terry, Lampard, či Torres.



Tak proč se v Anglii zrovna na Čechovu adresu ozývají s dosud nebývalou silou poznámky zpochybňující jeho postavení týmové jedničky? Má to svojí logiku. Jde o kombinaci hned dvou faktorů.

1) Čech si svoji slabou chvilku špatně načasoval. Čtvrtfinále Ligy mistrů je tradičně jedním z nejsledovanějších momentů celé sezony, veškerá zaváhání jsou v nich víc vidět. Prohra v Paříži navíc přišla jen čtyři dny po překvapivé prohře s Crystal Palace, která připravila Chelsea o vedení v domácí soutěži. Nálada mezi fanoušky londýnského klubu logicky není nejlepší.

2) První vážný konkurent. Je nemožné se vyhnout slabším obdobím, když se držíte na postu jedničky top klubu kalibru Chelsea deset let jako v případě Čecha. V minulosti to nemuselo klubovému rekordmanovi vadit, protože jeho náhradníci pro něj nepředstavovali vážnou hrozbu. Tentokrát má ale proti sobě vůbec poprvé vážného soupeře. Belgičan Thibaut Courtois září na hostování v Atlétiku Madrid a logicky se nabízí úvaha, že by měl být povolaný zpátky do klubu, jemuž už téměř tři roky patří.

I tak je dost možné, že Čech současnou krizi ustojí a udrží si výsadní postavení také v příští sezoně. I pro tuto variantu lze najít podpůrné argumenty.

1) Vynikající renomé, které si na Stamford Bridge vybudoval, se v Anglii hodně cení. Pomoci může i důvěra trenéra Josého Mourinha, který se ke kritice Čechova výkonu ani v náznaku nepřipojil a na jednoho ze svých oblíbenců od svého příchodu vždy skálopevně sázel.

2) Nejvíc by ale rozbouřenou náladu uklidnil prvotřídní výkon mezi tyčemi. Třeba takový, jaký jsme od Čecha viděli ve finále předloňské Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Příležitost na nápravu přijde hned v úterý při pohárové odvetě s Paris St. Germain.

Čech rozhodně nemůže být v klidu, ale ještě má solidní šanci uhasit sílící „požár“ kritiky na jeho osobu a konec svojí éry v Chelsea odvrátit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud