Petr Adam
12. července 2014 • 04:30

Platíš daně jinde, jsi dál Češka! Tři důvody, proč se Kvitové zastat

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento týden by měl být pro Petru Kvitovou jedním z nejpohodovějších v jejím životě. Měla si užívat radost z toho, že dosáhla výjimečného tenisového úspěchu. Podruhé v kariéře se stala šampionkou ve dvouhře na Wimbledonu. Místo toho musí být svědkem debaty o tom, kde by měla danit svoje příjmy.



Poslanec ČSSD Stanislav Huml, který celou aféru svojí aktivitou na Facebooku rozpoutal, určitě nelituje. Myšlenkou – Neplatíš tu daně, nejsi Čech (a sdílením názorů o Kvitové jako špíně) – zabodoval. Ovšem pouze u skupiny voličů snadno ovlivnitelných jednoduchými populistickými sděleními.

Ve vzrušené debatě se vyplatí připomenout tři skutečnosti. A Kvitové se zastat.

1) Není to tak, že by Kvitová jen vesele vydělávala a nic ze svých příjmů neodevzdávala. Už v okamžiku, kdy ve Wimbledonu dohrála poslední vítězný míček, se její šedesátimilionová prémie smrskla na polovinu. Za velkolepý bonus musela odevzdat ve Velké Británii také odpovídající daň. Kdyby se hrálo ve Francii, byla by srážka ještě razantnější. Kvitové by se vlastně vyplatilo nastoupit k finále grandslamového turnaje v Praze... Jenže to není možné.

2) Podobná praxe, jakou nyní uplatňuje nejlepší česká tenistka, není žádná převratná novinka, kterou pan poslanec Huml právě odhalil. Do Monaka se stahuje už několik generací sportovců. Právě mezi tenisty je tato destinace velmi populární. Tak proč je hromosvodem pro podobné diskuze právě Kvitová? A ne třeba Tomáš Berdych, nebo Radek Štěpánek? Z dalších světových hráčů, kteří jsou rezidenty luxusem oplývajícího knížectví, jmenujme současnou světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska, nebo Bělorusku Viktorii Azarenkovou. I ti mají monackou adresu.

3) A co je na tom všem špatného? Nic. Zásadní otázka, na kterou se hledá odpověď velmi snadno. Když vám finanční poradce doporučí slevu na dani, nikdo ji přece neodmítnete s tím, že nechcete ochudit stát. Prostě uděláte to, co je pro vás v rámci nastavených pravidel nejvýhodnější. Každý v měřítku svých příjmů.

Stále platí, že špičkový sportovec by měl být vzorem pro ostatní v řadě ohledů. Pohled do jeho daňového přiznání však mezi ně určitě nepatří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud