Petr Adam
11. září 2014 • 13:21

Je konec Ďolíčku na dohled? Politici už musí říct jasné slovo

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To nejhorší, co se mohlo stát. Tak vidí řada fanoušků Bohemians 1905 zprávu o tom, že majitel stadionu v Ďolíčku poslal výpověď, po níž by se měl klub vystěhovat do konce listopadu ze svého stadionu. Přesto může mít takový krok i jeden užitečný účinek. V krizové situaci se alespoň ukáže, komu opravdu jde o zachování fotbalu na tradičním místě u Botiče.



Kdyby záleželo na fanoušcích, byla by celá transakce už dávno vyřešená. Příznivci Klokanů kvůli tomu dokonce založili společně se slávisty politickou stranu Desítka pro domácí. Na české poměry výjimečný krok se vyplatil v tom, že se v minulých volbách tato strana dokonce dostala do zastupitelstva městské části a rázem získala politický vliv. Jinak by příběh Ďolíčku možná skončil už mnohem dřív.

Brzy se však ukázalo, že prosadit odkoupení stadionu Prahou 10 a zachování jeho fotbalové budoucnosti není tak lehké. Jedno volební období vypadá jako dostatečně luxusní čas na podobný úkol… Pak se zamyslete: Skutečně je možné uspět s ideálem o zachování stadionu na lukrativních pozemcích v prostředí, které proslulo tzv. „kmotrovskými“ praktikami?

K líbivému záměru záchrany stadionu se pochopitelně přihlásilo několik politických stran, starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík nedávno zatáhl do politiky i klubovou legendu Antonína Panenku, který kandiduje do Senátu.

Nyní se celá kauza zasekla na magistrátu, jenž odmítá provést údajnou formalitu, transakci schválit a místo toho vyžaduje další znalecký posudek. Proto je možné, že do voleb se nestane už vůbec nic. Nabízí se otázka, zda vůbec celá kauza mohla za současné situace vůbec dospět k závěru, jaký by se fanouškům Bohemians 1905 líbil.

To zřejmě vnímá majitel stadionu a rozhodl se dát najevo, že nechce dál žít v nejistotě, zda se odpovědné osoby po letech průtahů konečně dohodnou.

Ve výhledu jsou další dva scénaře. Politici se rychle dohodnou a jednoznačnými činy dají najevo, že jim záchrana Ďolíčku stojí za to. Nebo budou dál pokračovat v oddalování verdiktu a mlžit ve vyjádřeních. To by znamenalo jediné – jeden z nejznámějších fotbalových stadionů v zemi skončí.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud