Petr Adam
30. října 2014 • 20:18

Sparta platí, Slovan platí. Má to háček... Pokuty rozdal další viník

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani Slovan, ani Sparta. Řada lidí označovala za hlavního viníka násilných scén při zápase Evropské ligy Evropskou fotbalovou unii UEFA, která zápas na zchátralém stadionu Pasienky vůbec povolila. Po vynesení trestu od disciplinární komise pro oba kluby se tato teze znovu jen potvrzuje.



Mohou se vést diskuze, jestli si přísnější potrestání zasloužila Sparta. Tedy klub, z jehož špatně zabezpečeného sektoru vyběhli chuligáni před přestávkou a rozpoutali násilné scény. Nebo Slovan za nezvládnutí pořadatelské služby. I jeho rowdies se navíc s chutí pustili do bitek.

Na podobném stadionu se ale zápas neměl vůbec hrát. Na toto základní selhání se pak nabalovaly další problémy, za které nyní padly postihy. Na lépe zabezpečeném stadionu by existovala daleko menší šance, že by k nežádoucím scénám došlo.

Pokuta 80 tisíc eur je pro Spartu rekordní, ale na druhou stranu nepřijde ani o polovinu prémie, kterou český mistr bral za čtvrteční vítězství 3:0 (200 tisíc eur). Finanční sankce tak mnohem víc zasáhla Slovan – ten se opravdu dostal za dění po čtvrtečním do mínusu. Avšak nikterak zásadním pro své další fungování.

Podobné postihyk zásadnímu řešení problémů násilí na stadionech skutečně nenutí. Spíš je vidím jako účelové gesto ve chvíli, kdy fotbal přitáhne zvýšenou pozornost i mimosportovní veřejnosti. Pak bude následovat ticho, než se nešvar znovu vynoří na obzoru.

Uznání chyby ze strany UEFA by se dalo brát jako první krok k nápravě těchto pořádků. Snad se toho někdy v budoucnu dočkáme.

Podívejte se, jak zápas Sparty na Slovanu přerušili fanoušci
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud