Petr Adam
14. října 2015 • 17:14

Také cítíte ten hlad? Skaláka, Šurala a spol. může posunout vysoko

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možný český úspěch na EURO 2016? Ten závisí ještě na velkém množství proměnných jako aktuální forma, kvalita soupeřů ve skupině apod., jejichž konkrétní podobu zdaleka neznáme. Jedna věc ale může naděje českých fanoušků zhruba půl roku před startem turnaje posilňovat. Z Vrbova týmu číší zdravý hlad po úspěchu. Ten byl už v minulosti průvodním znakem českých úspěchů.



Klíčoví muži galapředstavení v Nizozemsku? Hráči, od kterých by to ještě na začátku kvalifikace nikdo nečekal. Když jste sledovali, jak si boleslavský Jiří Skalák nedělal těžkou hlavu ze slavných jmen a přímočaře táhl útoky k nizozemské brance a Josef Šural parádně přidal druhý gól, museli jste uznale pokývat hlavou. Správnou dravost bylo cítit i z Pavla Kadeřábka , či Davida Pavelky .

Právě jejich energie by mohla být hnacím motorem, který přinese českému týmu úspěch na šampionátu ve Francii. Vždyť i v minulosti to byla důležitá vlastnost jejich slavných předchůdců. Připomeňme si, kdy tento prvek zafungoval.

EURO 1996: Tým složený téměř výhradně z hráčů české ligy se po stříbrném tažení skvěle prodal – jeho opory zamířily do Manchesteru United ( Poborský ), Lazia Řím ( Nedvěd ), či Atlétika Madrid (Bejbl).

EURO 2004: Z asi nejhvězdnějšího týmu, jaký kdy český fotbal měl, byla znát touha potvrdit kvality po zpackané baráži o MS 2002. Kolem hvězdného Nedvěda, Kollera a spol. se poskládali noví dravci Baroš , Čech , Ujfaluši a Jankulovski. Nebýt zakopnutí proti urputné řecké defenzivě, zlato mohlo patřit právě jim.

EURO 2012: Tým s energií ještě stále čerstvého plzeňského zázraku táhla za čtvrtfinálovou účastí především dvojice Petr Jiráček a Václav Pilař .

I nyní je znát, že české mužstvo rozhodně netrpí „únavou z úspěchu“, která třeba poznamenala vyřazení Brücknerova týmu v základní skupině na EURO 2008. Naopak má ve svém středu řadu tváří se slibně našlápnutými kariérami, které postupně převyšují obzory české ligy. Z nich se může vyklubat klíčová zbraň ve zlomových momentech šampionátu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud