Petr Adam
25. listopadu 2015 • 05:00

Ronaldův nový film? Není to Jurský park, dejte si radši zápas

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Filmová událost roku? Volba fanoušků Cristiana Ronalda je jasná: nový dokument Ronaldo, který vstoupil už i v Česku do DVD distribuce. Ostatní, kdo se na hodinu a půl dlouhé dílo podívají, už asi tak jednoznačný názor mít nebudou. Potvrdíme si, že Ronaldo je mimořádný fotbalista a na každém kroku obletovaný idol, o moc víc se ale nedozvíme.



Na plakátech je inzerováno, že dokument Ronaldo vytvořili tvůrci ceněných dokumentů Senna a Amy. Pravda je taková, že jejich režisér Asif Kapadia se tentokrát přesunul do role výkonného producenta a svoji úlohu přenechal méně známému kolegovi Anthonymu Wonkemu. A na výsledku je to znát. Dostaneme se sice za bránu Ronaldova domu v Madridu, kde za ním marně natahují mikrofony televizních štábů. Pak už ovšem máme přístup jen ke scénám, které nám hvězda Realu chce sama ukázat.

Vidíme hovory s jeho synem, kterého zkouší z toho, jaké luxusní auto zrovna chybí v garáži, protože muselo do servisu. Nechybí Ronaldova matka probírající v kadeřnictví, kolik gólů její syn zase dnes nastřílí. Spatříme také Ronaldova bratra, kterému jeho sourozenec svěřil muzeum o sobě samém.

Největší pozornost kromě samotného hvězdného fotbalisty uloupil ve filmu jeho agent Jorge Mendés. Právě on podle všeho postupně napustil do Ronalda nezměrné sebevědomí a vyzdvihl jeho ego do nebeských výšin. Proto Ronaldovi nepřijde zarážející říkat během MS 2014, jaká je škoda, že v portugalské reprezentaci nejsou ještě další dva až tři Ronaldové.

Cristiano Ronaldo s matkou Dolores a synem Cristianem juniorem
Cristiano Ronaldo s matkou Dolores a synem Cristianem juniorem

Nedozvíme se ale, zda-li Ronaldo po porážkách o sobě někdy pochybuje a co ho posouvá dopředu. Fotbal se kromě obecných frází vůbec moc často ve snímku vlastně neřeší. Vztah s Lionelem Messim je také přítomný pouze v náznacích. S Cristianem jsou si zřejmě schopni i normálně zdvořilostně promluvit, když se spolu ocitnou před vyhlašováním Zlatého míče v jedné místnosti. Otevřené projevy na podobná témata, které by Ronalda mohly zlidštit a sesadit z hvězdného piedestalu, jsou však tabu.

Možnost být s kamerou po Ronaldově boku po čtrnáct měsíců slibovala mnohem víc. Revoluce v žánru sportovních dokumentů, jakou přinesl třeba do filmů o pravěku kdysi Jurský park, se opravdu nekoná. Místo toho tu máme dlouhou reklamu na Ronaldovu výjimečnost. Pokud však zrovna běží přenos ze zápasu, do kterého CR7 nastoupil, neváhejte a dívejte se radši na něj, bude to větší zábava – sledování Ronaldova filmu odložte klidně až na potom.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud