Petr Adam
12. prosince 2015 • 19:57

Čechům vylosovali fušku. Na EURO musí zkusit překvapit

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsme na mistrovství Evropy, tam už se těžkým soupeřům nevyhneme. Tradiční poučka platila pokaždé, když se čeští fotbalisté v minulosti podívali na velký turnaj. Na EURO 2016, které je poprvé rozšířeno na 24 týmů, to ale tak být nemuselo. Při troše štěstí mohlo dojít ve skupině jen na o něco málo tvrdší pokračování kvalifikace. V tomto ohledu nejsou vyhlídky Vrbova týmu příliš vysoké.



Ve skupině D chybí tým bez zkušeností z podobných vrcholných úspěchů, který by bral už postup na turnaj jako vrcholných úspěch. A že by se jich v osudí pár našlo… Čtenáři iSport.cz si v anketě pařížskou ceremónií přáli do české skupiny z druhého koše Rakousko a ze čtvrtého Albánii. To by byli soupeři, proti kterým by se dalo jít se sebevědomím v pozici mírných favoritů. Turecko a Chorvatsko stojí v tomto ohledu mnohem výš – mají hráče z renomovaných soutěží a zkušenosti z velkých turnajů a ambice jít v turnaji dál.

Ani soupeř z prvního koše nepatří mezi vysněné varianty. Ze světové fotbalové smetánky se daří Čechům pravidelně dosahovat překvapení na úkor Nizozemců, při konfrontaci se španělským fotbalovým stylem a náturou jsme na tom o poznání hůř.

Nikdo za poslední dekádu nepředčil na hřišti český tým tak jednoznačně jako vítězové posledních dvou evropských šampionátů při dvou zápasech během kvalifikace o EURO 2012. Je pravda, že aura Španělů jako neporazitelné mašiny po krachu na posledním MS trochu povadla, to ale zase může týmu plném hvězd z Realu Madrid, Barcelony a předních anglických klubů pomoci s motivací vrátit se na Olymp.

Český tým bude na EURO cestovat se zbraní, která se mu v klíčových chvílích osvědčila i během kvalifikace. S vůlí překvapit a ukázat, že je v něm větší potenciál, než se na první pohled zdá. Pokud se to povede, má šanci udržet se na turnaji i do vyřazovacích bojů.

Legendární Antonín Panenka se podílel na losu EURO 2016
Legendární Antonín Panenka se podílel na losu EURO 2016

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud