Petr Adam
14. června 2016 • 23:26

Rozjezd EURO? Daň za rozšíření přináší víc vlažného fotbalu

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak už si všichni na EURO jednou zahráli. Předpoklad, že šampionát s dosud nejvyšším počtem účastníků přinese také větší množství nezapomenutelných fotbalových momentů, se zatím z mého pohledu nenaplňuje.



Velkou pozornost mezi fanoušky vzbudilo hodnocení Petra Švancary ve studiu ČT, když Severní Iry po jejich pasivním výkonu při nedělní prohře s Polskem 0:1 vyzýval, aby radši rovnou vyrazili domů.

Zrovna tento ostrovní zástupce by měl jistou účast, i kdyby se EURO konalo v šestnáctičlenném složení jako ještě před čtyřmi roky. Týmy s kurzy outsiderů měly místo na vrcholné scéně i dřív, jen jich nebylo tolik. Kvalitu turnaje to viditelně ovlivňuje.

Vidíme ve zvýšené míře více (Španělsko, Německo, Francie) či méně (Portugalsko, Anglie) úspěšné potýkání se favoritů s papírově slabšími týmy. Zápasy jsou zatím vlažnější, každá chyba se dá ještě napravit. Velmi jednoduše se počítají také vstřelené góly. V žádném z dvanácti utkání nepadly víc než tři.

Je dané, že z 24 účastníků jich bude pokračovat do osmifinále 16. Velmi pravděpodobně tak bude stačit jeden povedený zápas ze tří, abyste se mezi vyvolenými ocitli. S tím se dá pochopitelně kalkulovat...

Současný model mi trochu připomíná herní systém, který se používal na mistrovství světa v hokeji do roku 2011. Turnaj začínal zápasy ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, z každé do osmifinálové fáze postupovaly tři týmy. Bylo to často hodně vlažné, MS dostalo trochu šťávu až později.

Proč došlo v hokeji na změnu? Jistota více zápasů a větší atraktivita pro televize. A stejná touha vedla také k rozšíření fotbalového EURO k současným počtům. Stadiony ve Francii jsou vyprodané, diváci dostanou na obrazovkách víc přenosů. To je neprůstřelný argument, který vítězí nad stesky nostalgiků, kteří vzpomínají na mistrovství Evropy, když bylo exkluzivnější a víc nabitější.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud