Petr Adam
8. srpna 2016 • 19:21

(Ne)rovnice Pogbova přestupu. Nejdražší = i tak výhodný = určitě ne nejlepší

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to začínalo být únavné jako jihoamerické telenovely. Nakonec jsme se dočkali. Paul Pogba přestupuje do Manchesteru United za 120 milionů eur a je nejdražším fotbalistou v historii. Nabízí se otázka: Je Pogba automaticky nyní i nejlepší? Tato rovnice nefunguje, ačkoliv řada fanoušků se od takových nároků na posilu nebude schopná oprostit.



Příběh Pogbova přestupu se určitě nevlekl kvůli tomu, že na Old Trafford zvažovali, zda je francouzský reprezentant ten správný muž do sestavy pro trenéra Josého Mourinha . Jde mnohem víc o ekonomickou rozvahu. Vyplatí se nám Pogba? Máme zaplatit obří provizi jeho agentovi?

Deset měsíců poté, co Real Madrid koupil v roce 2009 za tehdy rekordní sumu Cristiana Ronalda , oznámil, že zvládl prodat 1,2 milionů dresů a o něco levnější transfer než ten Pogbův se zaplatil. Na podobný model nyní spoléhají určitě také v Manchesteru. K tomu přičtěte výnosy z televizních práv, které v Premier League rostou do neuvěřitelných výšek, příjmy ze vstupenek atd. Z tohoto pohledu není rekordní přestup vlastně příliš rizikový.

Nastává ale otázka, zda oprávněnost vynaložené sumy potvrdí Pogba také na hřišti. V desítce nejdražších přestupů všech dob najdeme hráče, kterým se to povedlo (Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane do Realu Madrid, Neymar , Luis Suárez do Barcelony), ale také střely vedle (Ángel Di María do Manchesteru United, Jamer Rodríguez do Realu Madrid).

Pogbova pozice na špičce žebříčku nejnákladnějších fotbalových obchodů ho předurčuje, aby se stal bez jakéhokoliv rozkoukávání suverénním lídrem a pomohl anglickému velkoklubu zpátky na úplné vrchol. Přesně to je očekávání, jaké od hráče za takové peníze máte. Je otázka, jestli je toho Pogba schopný. Přináší si s sebou renomé jedné z hlavních hvězd italské Serie A, která ale skončila v posledním ročníku ankety Zlatý míč na 15. místě a na letošním EURO nepatřila mezi hlavní hvězdy.

Vypadá to jako hodně veliké sousto, pro kluka, který už Manchester United jednou opustil před čtyřmi lety jako volný hráč. Teď je na něm, aby skeptikům ukázal, že ho těžké závaží neuzemní.

Fotbalové přestupy sledujte ONLINE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud