Tomáš Večeřa
17. července 2017 • 13:07

Federer je nejlepší… a taky nejchytřejší. Nepochybujte, že z něj bude zase jednička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Federer jako král Wimbledonu 2017. Bez pochyby výjimečný počin nestárnoucího tenisového šampiona. A také potvrzení toho, že švýcarský tenista správně zariskoval, když přešel minulý rok na jiný režim. Dlouhá a důkladná rekonvalescence kvůli závažným problémům s kolenem a zády, vydatný odpočinek, pak pečlivý výběr turnajů, kterých se účastní. Koktejl funguje.



Kdo sledoval semifinálové vítězství Rogera Federera nad Tomášem Berdychem , měl jasno. Tenisový velikán musí vyhrát Wimbledon. To se také stalo. Marina Čiliče smetl ve finále ještě suverénněji než českého soupeře, který mu na travnatém grandslamu nakonec ze všech soupeřů kladl největší odpor.

Za Federerovou krasojízdou hledejte nejen jeho tenisové umění. Když loni v létě po Wimbledonu ukončil předčasně sezonu, působilo to jako nezbytné rozhodnutí s nejistým výsledkem. Federer poprvé v 21. století zažil rok bez získaného titulu, propadl se až na 16. místo světového žebříčku.

Řadu fanoušků třeba napadlo, zda nejde o pomalý ústup ze slávy… v 35 letech na něj máte nárok. Zkuste navíc naskočit do kolotoče, který se točil půl roku bez vás. Záruku, že definitivně neztratíte schopnost patřit do úplné špičky, nemohl dát nikdo. Ale Federer zřejmě tušil, že to pro něj může být nečekaně pozitivní východisko.

Ukázalo se, že to byl nejchytřejší tah jeho kariéry.

Pauza se vyplatila. Triumf na Australian Open nabídl těžko překonatelný příběh kvůli tomu, že se ve finále Federer potkal se svým velkým rivalem Rafaelem Nadalem , který se vracel na výsluní za podobných okolností.

Pak přišel další vydařený úkrok. Úplné vynechání antukové části sezony. Do Wimbledonu díky tomu dorazil odpočatý a nabuzený Federer, který na vrchol vyrazil přímo, zatímco tradiční rivalové přetížení z náročného programu kulhali. A to v případě Murrayho a Djokoviče doslova.

Najednou velký risk vypadal ve Federerově podání jako důmyslně promyšlený scénář, jak vyhrát poosmé vyhrát svůj nejoblíbenější turnaj.

Ale pozor: před zraky fanoušků se začíná odkrývat velké rozuzlení Federerova mistrovského plánu. Je rozjetý, fit a ve formě. Slibuje, že v druhé polovině roku bude hrát mnohem víc. Ve světovém žebříčku neobhajuje žádné body. Už vám to dochází? Z Federera bude velmi pravděpodobně opět světová jednička. Vlastně o tom vůbec nepochybujte.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud