Radek Špryňar
2. listopadu 2016 • 15:35

Manchester City ukázal, že může Ligu mistrů vyhrát. Má Guardiolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní večer patřil Manchesteru City. Ne, špatně. Patřil Josepu Guardiolovi. Se „Citizens“ vyřídil v Lize mistrů Barcelonu 3:1. Trenérský génius je zase skloňován ve všech pádech, vždyť dosáhl největšího triumfu na nové štaci.



Na Etihad Stadium to byl střet dvou světů. Před čtrnácti dny Barcelona zmákla City v suchém triku 4:0. Katalánský klub je symbolem dokonalosti, má zažité přesné principy hry, automatismy fungují, hráči přesně vědí, jak se v konkrétních situacích mají chovat, kdy agresivně napadat, kdy se stáhnout do úzkého obdélníku.

Oproti tomu City je na začátku evoluce. Guardiola teprve vštěpuje celé organizaci svojí filozofii. I když měl španělský kouč po příchodu do Anglie nachystané podmínky podle svého gusta, přesto je logické, že všechno nejde jako mávnutím kouzelného proutku.

Guardiola před druhým soubojem s Barcou skvěle vycítil, že hra City je stále ještě ve vývoji a ve své syrovosti se Messimu a spol. nemůže rovnat. Sám po sladkém triumfu přiznal, že změnil taktiku. Nechtěl hrát na tisíc doteků jako Barcelona, která se to učí 25 let. Proto – možná v rozporu se svým přesvědčením – zařadil do hry City i více jednoduchosti spočívající v častějších dlouhých nákopech za obranu. Přesto brankám, které Guardiolův tým vstřelil, předcházel výrazný presink s dokonalým tlakem na míč a po jeho zisku smrtelný gólový úder.

Dny a měsíce poběží dál a City pod Guardiolovou rukou budou kvést do krásy. Poznají to týmy v Premier League a podle mého i na jaře v Lize mistrů. Ušatá trofej bude stát v květnu na podstavci a čekat na svého nového majitele. Po včerejšku mám dojem, že jím bude Manchester City. Protože má kouzelníka Guardiolu.

Zklamaný jediný střelec Barcelony Lionel Messi
Zklamaný jediný střelec Barcelony Lionel Messi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud