Richard Šíma
26. února 2016 • 22:26

Olomouc válčí v extralize o elitní šestku: Jak je to možné?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to velké překvapení a páteční porážka 0:2 s Libercem na tom nic nemění. Olomouc bojuje o účast v elitní extraligové šestici, tři kola před koncem základní části jsou její šance na dobytí této mety velmi reálné. Ano, jedná se o tutéž Olomouc, která byla před začátkem sezony pasována na jasného adepta na pád do baráže. Co stojí za nečekaným úspěchem olomoucké Mory?



Bylo by chybou listovat jen archivem letošní sezony. Kus práce v Olomouci odvedlo už loňské trenérské duo Petr Fiala – Jiří Dopita. Právě jim se povedlo olomoucký tým bezejmenných (Pavel Patera a Jiří Trvaj byli výjimkami) hráčů vcelku solidně v extralize adaptovat. Už v minulé sezoně překvapila Olomouc tím, jak do extraligy vlétla.

Vzpomínáte? Chvíli se zdálo, že si Hanáci zahrají play-off. Pak přišla krize, série porážek a nakonec i pád do baráže, ale už v minulé sezoně se ukázalo, že Olomouc si na extraligu může docela dobře zvyknout. Kdo čekal, že hráči jako Staněk, Ondrušek a další budou extraligovému tempu stačit? Že se jim to povedlo, na tom mají svůj podíl právě Fiala s Dopitou.

Do nové sezony vstoupila Olomouc s trenérem Zdeňkem Venerou. Ten vnesl do mužstva klid a naučil Hanáky velmi dobře bránit, a přitom hrát vcelku přímočaře dopředu. Že má Olomouc málo vstřelených branek není dáno defenzivním stylem hry. Ten Hanáci nepraktikují. Potýkají se však s velmi špatnou produktivitou, to je nemoc, kterou Venera zatím nevyléčil.

SESTŘIH: 49. kolo extraligy, HC Olomouc - HC Bílí Tygři Liberec 0:2
Video se připravuje ...

I díky Venerovi panuje uvnitř mužstva, vděčného za to, že může extraligu hrát, velmi dobrá atmosféra. V týmu nenajdete přeplacené hráče, ani takové, kteří se jen tak vezou, zatímco jiní makají. Tohle mužstvo má charakter, o čemž svědčí i nevídané gesto kapitána Martina Vyrůbalíka, který v utkání s Libercem za stavu 0:0 opravil výrok sudích. Ti chtěli Hanáky poslat do přesilovky pěti proti třem.

Vyrůbalík za rozhodčími přijel a řekl jim, že liberecký hokejista nefauloval, že to byla jeho, Vyrůbalíkova, hokejka, přes níž jiný olomoucký hráč upadl. A Olomouc tím pádem o dvojnásobnou přesilovku přišla. Vyrůbalíkovi jeho gesto nikdo ze spoluhráčů nevyčítal a diváci svému týmu, který nakonec prohrál 0:2, po závěrečné siréně vestoje aplaudovali. To skutečně svědčí o mnohém…

Jaké má Mora v play-off šance? Má skvělého brankáře, to je bezpodmínečná podmínka, bez níž se ve vyřazovací části uspět nedá. Branislav Konrád má na výsledcích Olomouce v této sezoně velkou zásluhu.

Hanákům ale chybí střelec. To je naopak jejich velký handicap. Která okolnost nakonec převáží, se uvidí. Tak jako tak budou na Hané tuto sezonu s jistotou hodnotit jako velmi úspěšnou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud