Richard Šíma
2. května 2016 • 12:16

Baník se do první ligy vrátí. Možná ne za rok, ale určitě silnější

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohlo to všechno pro Baník, myslím si, dopadnout daleko hůř. Ano, je ve druhé lize, což se vzhledem k jeho slavné historii jeví jako malá sportovní tragédie. Vzhledem k tomu, čím vším si klub za poslední léta prošel, kým a jak byl řízen a jak blízko se ocitl úplnému krachu, je ovšem v mých očích skutečnost, že klub žije, jen prostě spadl o úroveň níž, docela dobrým koncem dost dramatického příběhu.



Pro připomenutí. Už v roce 2012 by Baník skončil v konkurzu, kdyby jej zadlužený od Tomáše Petery nekoupili Petr Šafarčík s Liborem Adámkem. Už tehdy bylo s Baníkem zle.

O rok později se klub ocitl ve stadiu klinické smrti, když ostravští zastupitelé o jeden hlas rozhodli o tom, že město od Baníku neodkoupí stadion na Bazalech a na konto těžce zadluženého klubu nepřitečou potřebné miliony. V tu chvíli byl klub mrtvý. Za patnáct minut byl přece jen úspěšně resuscitován, když zastupitelé své rozhodnutí revokovali a město Bazaly za více než sto milionů koupilo.

Na řídících místech Baníku se pak ovšem ocitli lidé, kteří nejenže neměli s vedením klubu žádné zkušenosti, ale jednoduše neměli o fotbale ánung. Baník se začal ničit svépomocí.

Vedení se rozhádalo s městem, které klub dotovalo desítkami milionů, byl odvolán trenér Martin Svědík, pod jehož vedením podceňovaný tým nečekaně atakoval pohárové příčky, namísto skutečné erudice spoléhalo se na „Barvy života“, kádr opouštěli kvalitní hráči, přicházeli vesměs podprůměrní, ovšem často pohádkově placení, klub se rozhádal se slavnými odchovanci, s fanoušky, zkrátka hotová apokalypsa. Z tohoto pohledu je sestup do druhé ligy opravdu milosrdným rozuzlením.

Zdá se, že už klub našel schopné manažery

Ačkoliv Baník od soboty ví, že padá tedy o soutěž níž, zdá se, že už před několika měsíci našel půdu pod nohama a dere se opatrně vzhůru. Nový majitel Václav Brabec velice rychle pochopil, že pro obrodu Baníku je nutné udělat podstatně víc, než narychlo napumpovat miliony do prvoligového kádru a snažit se stůj co stůj nejvyšší soutěž zachránit.

I když se věci nehýbou tak rychle, jak by si situace možná žádala, zdá se, že klub už našel schopné manažery a že má i ideu, jak se stát znovu silným. Na Ostravsku se hovoří nejen o vybudování tréninkového centra. Nejsem si ovšem zcela jist tím, že se Baník za rok do první ligy vrátí.

V kádru je řada hráčů na hostování, mužstvo se po sezoně rozpadne. Mladíci, kterým dal Vlastimil Petržela šanci se v lize ukázat, na to, aby o stupeň níž uspěli, ještě nemají. A i kdyby se Baníku povedlo přivést pět skutečně kvalitních hráčů, kterým se bude chtít hrát druhou ligu, Petržela bude mít málo času na to, aby mužstvo sladil tak, aby to začalo okamžitě fungovat.

Ale i kdyby se to do roka a do dne nepovedlo, řekl bych, že to Baník na jeho cestě vzhůru nezastaví. Jen přibrzdí. Movitý Brabec na mě dělá dojem člověka, který má dlouhodobé cíle, z nichž nehodlá slevit. Na to, aby se vzdal, už do Baníku ostatně nainvestoval příliš mnoho milionů. Takže kdybych si měl vsadit, řekl bych, že nestane-li se něco nepředvídaného, nejpozději do dvou let bude Baník zpět v první lize. A natolik silný, že se zařadí mezi elitní tuzemské kluby.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Ostrava 2:0. Domácí slaví titul, Baník sestoupil
Video se připravuje ...

Plzeň - Ostrava: Fanoušci Baníku bouří, fanynka Plzně raději odvedla dceru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud