Richard Šíma
22. listopadu 2017 • 17:09

Majitel Brabec potřebuje pro Baník především silného šéfa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic není náhoda. Ani to, že Baník je momentálně poslední v lize. Současné postavení v tabulce je odrazem mnohého, co se v klubu děje. Především, klub nemá šéfa. Tedy neberu-li v úvahu majitele Václava Brabce, který investuje, narovnává vztahy s městem (to podle všeho velmi zdařile), hledá nové hráče, řídí své firmy a má při tom všem potřebu vědět prakticky o všem, co se v Baníku děje. Říká se, že kdyby u dveří na vrátnici na Bazalech upadla klika, staral by se i o ni.



Potřebuje pro klub šéfa. Potřebuje silnějšího sportovního ředitele, který by byl autoritou jak směrem dovnitř klubu, aby si na něj, jako na Dušana Vrťa, v kabině nevyskakoval vlastní gólman, tak i směrem ven.

A dost možná potřebuje i zkušenějšího trenéra. Radima Kučeru znám léta a vedle toho, jak dobrý to byl fotbalista, si člověk musí vážit i toho, jak charakterní je. Takových lidí není v tuzemském fotbale moc. Možná to časem bude i velmi dobrý trenér, jak mu to předpověděl Vlastimil Palička.

V létě se ale ocitl v mimořádně těžké situaci. A bez zkušeností. Přišel do klubu, který neměl pohromadě odpovídající kádr ani management. Sám pak rozhodl o tom, že v kádru nechce Tomáše Zápotočného. Kdoví, jestli by mu teď Zápotočný, ač už to nebyl žádný rychlík, přece jen nebyl užitečný. Přivedl si Milana Baroše , ale někteří hráči přišli do týmu až v rozehrané soutěži a Kučera měnil sestavu za pochodu, zkoušel, testoval, obměňoval. Možná až příliš, mužstvo si nemělo čas sednout a v defenzivě chybuje.

Klubový majitel bude muset zavrhnout jistý sentiment, který ho brzdí. Nerad se zbavuje svých spolupracovníků, třebaže cítí, že nemají odpovídající výsledky. Jde mu to proti srsti. Ostatně nevyhodil ani Vlastimila Petrželu, jehož si nadále platí, třebaže spolupráci s ním chtěl v létě z určitých důvodů ukončit.

Na to, že by byl Petržela jeho poradcem, zapomeňte. To fungovalo jen pár týdnů. Brabcovi přišlo nevděčné se s trenérem, který mu Baník vrátil do první ligy, jen tak rozloučit. Takže dnes Brabec Petrželu platí a ten vystupuje v médiích proti klubu kriticky.

Ale zpět k začátku. Chce-li mít Brabec schopného trenéra, který bude ochoten komunikovat s vedením sportovního úseku, absence čehož byla jedním z důvodu Petrželova konce, musí mít v klubu takového šéfa, jehož bude trenér moci respektovat.

Nabízené řešení se Zdeňkem Nehodou? Ano, ale jen dočasně. Má svou úspěšnou firmu i léta. Nehoda Baníku pomůže, pro budoucno je ale třeba hledat dát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud