Stanislav Hrabě
12. ledna 2016 • 14:20

Messi je největším fotbalistou všech dob. Zatím jen v anketách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Popáté v kariéře polaskal Lionel Messi trofej určenou nejlepšímu hráči světa Zlatý míč FIFA. Dokázal něco, co před ním nikdo nedokázal, Cruijff, Platini, Van Basten a Cristiano Ronaldo mají jen tři. A odvážím se tvrdit, že jen těžko ho někdo v budoucnu napodobí, či dokonce předstihne. 



Navíc může ještě ve věku osmadvaceti let, kdy má před sebou možná ty nejlepší roky, nějaké vítězství přidat. Takový se v něm ukrývá fotbalový potenciál. Konstatování, že Messi je nejlepší fotbalista všech dob, má tedy oporu. I statistickou. Ovšem jen co se týče anket, kde je triumf sečítáním subjektivních pohledů hlasujících.

Messi totiž ani v roce 2015, za nějž si nyní nasadil korunu fotbalového krále světa, nesplnil slib svému národu, že pro rodnou vlast vybojuje nějaký velký triumf. Na Copa América jeho Argentina ve finále podlehla domácímu Chile, zůstala kousek od vrcholu stejně jako v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii, kde jásali Němci. A nic na tom nezmění, že po bezbrankovém výsledku v rozhodujícím penaltovém rozstřelu Messi jako jediný uspěl, zklamali jeho spoluhráči. Oč hrdější jsou chilští vlastenci na krajana Arturo Vidala, jenž vedl tým k velkému vítězství. Stal se národní legendou, třebaže v anketě o Zlatý míč skočil daleko v poli odstrčených.

Argentinský útočník si tento dluh dobře uvědomuje. Když v srpnu při losování Ligy mistrů v Monaku přebíral cenu pro Nejlepšího fotbalistu UEFA za ročník 2014/2015, zářil na jedné straně štěstím, na druhé nezakryl rozpoložení. Korunovace probíhala v srpnu, on už v červenci po prohraném finále s Chile věděl, že slibovanou trofej pro Argentinu opět nezajistil.

Přitom pokusů měl dost: tři mistrovství světa 2006 v Německu, 2010 v Jihoafrické republice a 2014 v Brazílii, tři Copy Amériky – ve Venezuele 2007, o čtyři roky později dokonce na domácí půdě, loni v Chile. Tři stříbrné pozice, avšak žádný triumf. Dobře si byl vědom, že mu k nehynoucí slávě něco chybí.

Na piedestal nejlepšího evropského hráče se vrátil po čtyřech letech, poprvé anketu novinářů členských států UEFA vyhrál v roce 2011. A moc si toho považoval, neboť poznal, že v ní se nekoná jen už tradiční a skoro unavující souboj s Cristianem Ronaldem , ale vítězství si připisují i hráči, kteří sice nemají takový mediální věhlas jako oni dva, ale prožili nejúspěšnější období v kariéře. Jako mistr Evropy ve španělském dresu Andrés Iniesta v roce 2012, nebo o rok později držitel pěti klubových trofejí s Bayernem Mnichov francouzský záložník Franck Ribéry . Při této anketě se rozhoduje na hřišti, mediální obraz se odsunuje na druhé místo.

Na nejvyšší stupeň vítězů v anketě Zlatý míč nyní vystoupal Messi po dvou ročnících, kdy vládl Cristiano Ronaldo. Radost opět převeliká, pátý triumf je ojedinělý. Avšak ten dluh pořád má.

Pro mnohé fanoušky a většinu jeho předchůdců tak nadále zůstává králem světového fotbalu všech dob Pelé. Trojnásobný mistr světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud