Štěpán Filípek
20. listopadu 2015 • 14:34

Co to ten Baroš zase spískal?! Nebojí se titulu – a ještě o tom mluví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovo titul jsme si v šatně zakázali. Jdeme zápas od zápasu. Je to daleko. Je teprve po pátém, desátém, dvacátém kole (nehodící se škrtněte)… Tyhle prázdné fráze se většinou ozývají nejen z fotbalové šatny, když se ambiciózní tým může zamíchat do boje o ligový triumf. Teď to však zkusme jinak: „I klukům se snažím říct, aby si dali do hlavy, že ligu chceme vyhrát.“ Co to? Co se stalo! Proboha, přežil to v kabině někdo?! Zřejmě ano. Bývalý reprezentant Milan Baroš prostě jen nahlas a jasně pronesl slova, která by měla být samozřejmostí pro někoho, kdo touží po vítězstvích.



Baroš byl vždycky jiný. Odlišoval se hrou, názory i vystupováním, ať už ve zlém, nebo v dobrém. To druhé platí zvláště po jeho návratu do české ligy, kdy ukazuje jinou tvář. Nezahladí to připomínky negativnějších projevů jeho výjimečnosti, ale ani nezavdává důvod k tomu ho v nich kdykoli automaticky máchat.

Ač v reprezentaci končil idol z EUR0 2004 (vzpomínáte?) hodně neslavně, jedno mu nešlo upřít nikdy: na hřišti se nebál sebesilnějšího soupeře. Byl sebevědomý, nebál se ničeho. Jakkoli pak byl výsledek všelijaký. Tahle mentalita se pak promítla i do jeho posledního prohlášení.

Žádné vykrucování, ale jasná slova ano, ano – ne, ne. „Každý z kluků, kdo tam sedí, musí s pokorou myslet na to, že se to vyhrát dá,“ přidal ještě na adresu kumpánů z mladoboleslavské šatny.

Mladá Boleslav - Jihlava: Gól Milana Baroše na 4:1
Video se připravuje ...

Upřímně řečeno, ani z ní se dosud nikdo k lákavým myšlenkám nehlásil, od nejvyšších šéfů až po hráče. A to navzdory nabitému kádru, síle v realizačním týmu i mizivému odstupu za favority Spartou a Plzní. Byť Boleslav musí konečně potvrdit své možnosti, vypadalo to alespoň navenek na klasické české „při zdi“. Dokud to Baroš nerozsekl. A zdá se, že mladoboleslavská kabina zůstala celá…

Pokud sportovní stránka Barošova překvapivého letního angažmá byla dlouho nepřesvědčivá (a stále není vyhráno) a víc se mluvilo o jeho reklamním přínosu, ukazuje se, jaký význam může mít jeho přítomnost pro mužstvo i z hlediska mentální síly, psychického růstu a podobných faktorů. Že má méně zkušeným nebo mladším spoluhráčům co dát.

Ano, psychika fotbalistů či sportovců vůbec dokáže být navzdory nemilosrdnému světu, ve kterém se pohybují, dost křehká. Kolikrát jsme jen slyšeli od trenérů i hráčů, že si nechtějí připouštět tlak, nebo se pod něj dostat, byť to může být v tuzemských podmínkách trochu legrační. Jistě, někomu to může pomoct, přesto sázím víc na to, že lepší je mít mentalitu vítězů, myslet na úspěch a dát to najevo. Jen takhle může hráč i mužstvo dlouhodobě a opravdově sílit, nehledě na to, že je to i vzkaz pro soupeře.

Jinými slovy: je mi sympatičtější, když si někdo zdravě, nikoli nabubřele věří a nebojí se o tom mluvit – i když třeba nakonec nevyhraje.

Mladá Boleslav - Slovácko: Výstavní trefa Milana Baroše na 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud