Štěpán Filípek
30. června 2016 • 13:10

Generál Pelta hledá trenéra... Zase jako sám voják v poli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo má nejvyšší hodnost, ten odpovídá za strategii, udílí rozkazy a rozhoduje o osudu těch, kdo při jejich plnění uspějí, nebo selžou. Miroslav Pelta, generál fotbalové asociace, však působí dojmem, že velí hlavně sobě. Jako by na frontě stál sám, důstojníci okounějí kdesi v zázemí, a jeden, jistý Pavel Vrba, vzal čerstvě nohy na ramena. Jako by problémů nebylo dost, je tu jeden nový.



Od konce začněme. Jaký má Pelta plán ohledně Vrbova nástupce? „Musím si všechno pořádně promyslet,“ pravil z dovolené v Řecku. Ta má patrně tradiční průběh: první muž tuzemského fotbalu stojí po kolena v moři a na uchu celý den telefon.

Haló, haló, pane Pelto, myslíte to vážně? Vy to nemáte promyšlené už dávno? Těžko se při předsedově fištrónu, mnohdy skrývaném za svérázné vystupování vybízející k podcenění, věří, že byl opravdu Vrbovým exitem překvapen a nemá dlouho připravenou variantu B. Kdyby tomu tak bylo, šlo by o fatální manažerské selhání.

Už minulý rok přece existovalo dost signálů, že se Vrba doslova upnul na to, že po EURO odejde do nějakého klubu. A soudě podle toho, že jím má být Machačkala, opravdu do jakéhokoli, jakkoli ho to pravděpodobně zahubí.

Pro Peltu byl Vrba zpočátku trumf. Reprezentaci bere šéf FAČR jako své výsostné hřiště a součást „legitimizace“ působení ve funkci. Vrbu chtěli všichni, trumf však uschl v bezcenný list. Kam to spěje, musel ostatně Pelta vypozorovat sám, přinejmenším při kauze Limberský .

Při ní bylo zjevné, že s naježeným koučem není na stejné vlně. O úloze reprezentačního manažera Dušana Fitzela, který trenéra strhává ještě víc z rovné štreky na scestí, nemluvě.

Navzdory tomu Pelta po EURO přednesl snůšku zoufale povrchních, lidových soudů, což vzbudilo v lepším případě údiv, v horším zděšení. Mohl to však být projev obvyklé loajality vůči člověku, jehož si vybral a jehož obhajuje i na úkor vlastní pověsti. Stejně jako pragmatická sázka na to, ať nakonec odchod proběhne hladce, i s ohledem na příjem z výstupní klauzule.

Hlavní potíž je jinde. Pelta pronikl do vysoké politiky, naklonil si její protagonisty, jde mu karta s obrázkem Pavla Nedvěda . Je to ovšem hodně vysoká hra a zároveň má dost trablů: shánění sponzora pro ligu, komisi rozhodčích, Jablonec, Romana Berbra

Hodně věcí bere a možná i musí vzít na sebe. Ale je jich až moc a problémy řeší příliš intuitivně. Někdy mu to vyjde, často taky ne. Nemůže to všechno zvládat, dělá chyby.

Celý život se pohybuje v týmovém sportu, leč svým způsobem je solitér. Přitahuje zisky a ztráty, stejně jako emoce. Na Strahově možná trůní pečlivě secvičená armáda, ale ne výkonná – a ne jeho. Aparát přenechal Berbrovi, ledacos v tomhle směru podcenil, na něco prostě neměl čas.

Generál však nemůže být sám voják v poli. Jinak to skončí prohrou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud