Štěpán Filípek
23. prosince 2016 • 15:23

(Ne)výhody trenérského modelu ve Spartě. Zisk může být risk

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ideální štace pro začínající trenéry? Pražská Sparta. Prosím?! Zní to jako nesmysl a paradox, ale vlastně je to tak. Vždyť za poslední tři měsíce postupně měla čtyři hlavní trenéry, a z toho dva dokonce úplné ligové nováčky (málem tři, kdyby jeden nezaskakoval už dříve).



Jistě, reálně to tak horké nebylo, přesto tyhle striktní počty vypovídají o tom, do jak složité situace se Letenští dostali – ať už z objektivních důvodů nebo z velké části vlastním přičiněním.

Jmenování sportovního ředitele Tomáše Požára, který „přikryje“ objev jménem David Holoubek a v ideálním případě překlene půlrok, kdy se vše usadí a dozraje k trvalejšímu, standardnímu řešení. Jenže taky může udělat pěknou paseku. Je to na jednu stranu navázání na něco, co se v krátkém čase osvědčilo, a zároveň nejistá sázka, jež se může obrátit proti stávajícím favoritům – a zase se bude hasit, pardon, požár.

V tom s velkým „P“ se přinejmenším navenek vyprofiloval výrazně nezpochybňovaný odborník, který má v rukou sportovní strategii pražského velkoklubu. Byť zdaleka ne absolutně, zřetel je vždy třeba brát na majitele Daniela Křetínského, jenž do těchto záležitostí významně promlouvá. Právě Požár také hledal pro Spartu trenéra zvenčí, což byl do značné míry nesplnitelný úkol: každý adept musel počítat s faktorem Holoubek. S „úkazem“ (v dobrém slova smyslu), který měl úspěch, získal na svou stranu fanoušky i média a jeho role má v letenském scénáři pevné místo, zvlášť do budoucna.

Důležité je, nakolik Požár považoval příchod trenérské posily za vhodnější řešení než stafáž v Holoubkův prospěch. A též, zda je na sto procent ztotožněn s výsledkem, v němž je teď osobně navýsost zaangažován. Poslední aspekt při tom představuje hlavní úskalí.

Zleva nový hlavní trenér Sparty Tomáš Požár a první asistent David Holoubek
Zleva nový hlavní trenér Sparty Tomáš Požár a první asistent David Holoubek

Otázkou je, zda by teď Požár nepotřeboval mít především klid v zázemí a pracovat na vylepšení všech komponent sportovního soukolí. Místo toho ho Sparta postavila do první linie. Každému bude zřejmé, že praktický výkon trenérské funkce obstará Holoubek, jenž si o to také hlasitě řekl. Jenže na Požárovi bude, aby vysvětloval případná škobrtnutí a obhajoval nastavený směr. A to při nulových zkušenostech na takové úrovni, a aniž by mohl odkrýt karty. On i Holoubek se ocitnou v odlišných podmínkách, než jaké zažili při „výjimečném stavu“ na podzim. Kdyby vše nešlo podle plánu, neuškodí to jedné stěžejní postavě na Letné, ale hned dvěma. Holoubkovi i Požárovi.

Na nic z toho samozřejmě nemusí dojít. Požár musí mít na zdaru projektu zájem a odpadnou třecí plochy dané nástupem „cizince“. Holoubek nechť pak potvrdí, že je výjimečný trenérský talent, a práce mu jde od ruky. Sparta, ale i Plzeň a Slavia poznaly, že jejich nabídka se (taky) odmítá, výběr není široký, všichni se v podstatě točí kolem pár stejných jmen z Česka i Slovenska. Bylo by jedině dobře, kdyby do kolotoče natrvalo naskočily nové tváře a už se v tom fičáku nepustily. Nehledě na pozitivní atmosféru a naděje, jež každá taková událost přináší.

Na Letné postrádají těžkou funkcionářskou váhu

Důsledkem ne zrovna radostné situace na trhu s trenéry je mj. i to, že kluby musejí obcházet pravidla ohledně profesionálních trenérských licencí. Pro Spartu je to však citelnější a prekérnější než pro kohokoli jiného (nyní Hradec, dříve Baník či Jihlavu). V jejím představenstvu totiž působí Dušan Svoboda, tedy šéf Ligové fotbalové asociace a místopředseda FAČR, která mimochodem vyhlásila proti koučům bez potřebného glejtu tažení.

Realita je taková, že jeho vlastnictví není automatickou zárukou kvalit a schopností. Obejít pravidla obloukem, či přímo obchvatem není normální, ale do značné míry lze zvyk klubů pragmaticky přijmout a pochopit. Pak je nicméně potřeba měřit všem stejně…

Trenérský rébus je ovšem jen jedním milníkem na nekonečné cestě Sparty za znovunalezenou dominancí. Další turbulence zvládne jen tehdy, pokud bude silná. Vnitřně i v celém fotbalovém prostředí. Z její nejednoty a neakceschopnosti, dané nastavením řídících mechanismů, s radostí dlouhodobě těží Plzeň a nově to nahrává Slavii, jež podniká ofenzivu na všech frontách. Na Letné postrádají těžkou funkcionářskou váhu, která má vše pevně v rukou a majiteli Křetínskému jen skládá účty. A třeba i podceňují všednodenní práci, která klub drží pohromadě, diplomatické aktivity. Možná i proto se objevily spekulace o nějakém zapojení bývalého sparťanského bosse Vlastimila Košťála.

Jestliže Sparta nenabere svaly, je jedno, jaké sako oblékne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud