Štěpán Filípek
2. dubna 2017 • 13:00

Jiná doba: Plzeň nemůže jen střídat trenéry, musí se změnit sama

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bossové fotbalové Plzně se těší pověsti malého a nesmírně akceschopného štábu, který umí přechytračit soupeře a „dělá“ fotbal nejlépe ze všech v Česku. Ostatně, utěšený počet titulů tomu nasvědčuje, na západě Čech opakovaně překonali sami sebe. Ledacos se tím však zakryje nebo omluví – vedle jistých „vedlejších vlivů“ třeba časté výměny trenérů, jako naposledy Romana Pivarníka. Fluktuace na lavičce je jednoznačným minusem plzeňského vedení, byť ho to navenek nijak výrazně nepoškozuje.



Plzeňský šéf Adolf Šádek říká, že mu nedělá žádnou radost měnit trenéry a je přece jen schopen uznat, že to Plzni nedělá zrovna dobrou reklamu. Na druhé straně se však nic nemění, situace se pravidelně opakuje. Expirace kouče na západočeské lavičce je jedna (ne)celá sezona. S přesahy. Po odchodu Pavla Vrby , na jehož dědictví se ve Štruncových sadech stále sentimentálně vzpomíná, a to nejen díky stromku vysazeném na témže místě, to poznali Dušan Uhrin mladší , Miroslav Koubek, Karel Krejčí a nakonec i Roman Pivarník.

Vzpomínkami na Vrbu, které mocně oživil jeho odchod od reprezentace a čekání na nové angažmá, je podle všeho prodchnut celý klub, od nejvyšších pater po hráčskou šatnu. Ačkoli byli z kádru odejiti dva členové slavné staré party, Daniel Kolář a František Rajtoral , přetrvává tam specifická atmosféra a prostředí, s nímž se musí konfrontovat každý nově příchozí, trenéři v první řadě. Respektive je s nimi chtě nechtě konfrontován.

Patří k tomu výsadní postavení lídra Davida Limberského , a to navzdory jeho dobře známým excesům. Mnohé věci dosud procházely (na hřišti) i jeho kumpánovi Milanu Petrželovi. V Plzni za to zkrátka umějí vzít, to se všeobecně ví. Ač Šádek proklamuje neúprosný přístup, jak je možné, že se výstřelky opakují? A proč se při působení každého trenéra v Plzni dosti únavně řeší jeho vztah s hráči? Čím přísnější muž na lavičce, tím hůř. Pro něj.

Jiným fenoménem je pevné zakořenění bývalého lídra mužstva Pavla Horvátha v roli asistenta. Byť Šádek tvrdí, že se každý hlavní kouč přicházející zvenčí, včetně Pivarníka, mohl rozhodnout, jestli ho chce mít po boku, jsem přesvědčen, že ve skutečnosti nikdo na výběr neměl. A zatímco oni jeden po druhém odcházejí, Horváth jako konstanta zůstává.

To neznamená, že by pro Pivarníkovo odvolání neexistovaly reálné důvody. Mužstvo nemělo přesvědčivou herní tvář, panoval v něm vnitřní nesoulad, což se, myslím, projevilo i při aprílovém či silvestrovském rohu proti Teplicím.

Detailní záběr: Takhle Kopic se Zemanem zpackali roh a Teplice udeřily
Video se připravuje ...

Trenérovi se nepovedlo zakomponovat a využít hráčské „spojence“. Mnoho zápasů tým urval se štěstím nebo tím nejtěsnějším výsledkem, často jen díky drtivému závěru. Pivarníka si nikterak neidealizuji, krom jiného myslím, že není zrovna jednoduché s ním vyjít. Jenže pak si jeho nadřízení buď špatně vybrali, nebo mu nenastavili odpovídající podmínky.

Plzeň dlouho těžila z vlastní síly, ale i slabosti Sparty, která se točí v kruhu a je schopna znemožnit se sama. Na Letné obvykle nechají situaci „přezrát“, Plzeň se tomu naopak často snaží předcházet a trenéra nemilosrdně obětuje i s ohledem na pravděpodobný vývoj. Nečeká, jedná, přičemž nedejte na slova o vzájemné dohodě nebo – jako v případě Krejčího – o jeho vlastním přání odejít. Výsledkem je obrovská spotřeba, která povede k jedinému: za chvíli už Plzeň nebude mít kdo trénovat (dokud se toho konečně neujme sám Horváth, nebo se nevrátí vzývaný Vrba).

Jenže okolnosti se v poslední době poněkud proměnily, ať už jde o rozhodčí (nevěřme, že se nic nestalo, nebo že je všechno úplně jinak, ani že se to týká jen Plzně), nebo konkurenci. Přibyla nová síla, Slavia, která se vůči Plzni po období neútočení začala vymezovat. I když sezona ještě může dopadnout dobře, pokud hodlá současná fotbalová garnitura na západě Čech zůstat, nemůže měnit jen trenéry. Plzeň se musí změnit sama.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 2:2. Domácí komicky chybovali, pak dotahovali
Video se připravuje ...

Šlágr v Edenu pozorně sledoval trenér Pavel Vrba se svým spolupracovníkem Dušanem Fitzlem
Šlágr v Edenu pozorně sledoval trenér Pavel Vrba se svým spolupracovníkem Dušanem Fitzlem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud