Štěpán Filípek
19. května 2017 • 13:15

Berbr ven! Ale něco to stojí. Takové je téma fotbalových voleb

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to výmluvné specifikum českého fotbalu. Místo programu, plánů, co změnit, a dalších návrhů je hlavním kritériem posuzování kandidátů na šéfa FAČR vztah k osobě jménem Berbr. Roman Berbr.



Stačí si zrekapitulovat, jak deník Sport v minulých dnech shrnul do sloganu na titulní straně pozice uchazečů o prázdnou kancelář Miroslava Pelty , s nimiž detailně hovořil.

Martin Malík: „S Berbrem se dá vyjít.“

Petr Fousek: „Berbr? S každým bych do týmu nešel.“

Libor Duba: „Nejsem bílý kůň.“

Berbr byl vždy klíčovou figurou, jenže nyní jde o jeho hlavu. O to, zda se opravdu stáhne, jak si přejí ligové kluby v čele se Slavií, nebo v nějaké funkci zůstane.

Dílčí cíl je splněn: nechce být předsedou, úvahy na tohle téma byly provokací hozenou do éteru. Vliv na zvolení šéfa mu ale díky ovládnutí nižšího fotbalu zůstal. A protivníci se s ním musejí chtě nechtě dohodnout. Respektive jeho ústup, možná plánovaný i bez současné zjitřené situace, nějak zobchodovat. Jako když souhlasil s osamostatněním ligy.

Za Berbrova muže je od začátku považován Duba. Byť to popírá. Šéf Ondrášovky je jednoznačně nejvýraznější, což platí i o jeho slovníku, a to mívá ve fotbale zpravidla ohlas. Takový „košťálovský“.

Vymezuje se proti profesionálním klubům a bossovi Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi , přičemž nastoluje mnohá regulérní témata. Hlavním posláním je nicméně vzbudit pozornost. Nebo být pojistkou pro případ patu, ale třeba i dostat do fotbalu finanční skupinu Pavola Krúpy.

Dotazník kandidáta na předsedu FAČR Malíka: Nejdřív je potřeba, aby se loď nepotopila
Video se připravuje ...

V proslulém seriálu Hra o trůny se vyskytuje postava Malíčka, jenž obratně tahá za nitky. Česká hra je o poznání méně krvelačná, zato má – Malíka. Hlava marketingové agentury STES je průsečíkem často protichůdných zájmů a favoritem voleb.

Navrhla ho Plzeň, nevadí Spartě, má Berbrovo požehnání. Ostatně jeho kurz u sázkovek se z nejvyššího snižoval, až se „předsednická“ nabídka kamsi vytratila. Má se už za to, že vyhraje.

Fousek se může pyšnit kreditem nejdůvěryhodnějšího kandidáta, vybraného Slavií. Ale také je asi outsiderem, jenž se do hlavní hry nakonec nedostane nebo v ní jen symbolicky ponese prapor odporu. Zkušený fotbalový diplomat, což se projevuje i jistou bezbarvostí, může ještě přímo na valné hromadě proniknout do výkonného výboru nebo mít dál mezinárodní uplatnění. Už s nynější fotbalovou vládou dokázal vyjít.

Dotazník kandidáta na předsedu FAČR Petra Fouska: Fotbal je potřeba stabilizovat
Video se připravuje ...

Jedno je jisté: Berbr se nevzdá své moci úplně. Kandiduje (zatím) znovu na místopředsedu, což je nutná karta pro vysokou hru. Souběžně se však neuchází o místo ve výkonném výboru. Takže buď anebo? Situace na frontě se může hodně změnit. První verze tedy zní: Berbr vytrvá, zvlášť když ho vyhecuje veřejný nátlak. O to víc nebude chtít před očima všech odcházet ponížený a poražený.

Anebo se nechá „vyplatit“ a přece jen odejde do stínu, což je (doufejme) stále hlavní cíl „odboje“. Byť by mu vliv částečně zůstal přes schůdného šéfa FAČR, přičemž na post místopředsedy je připraven jiný bývalý rozhodčí Miroslav Liba, styčný důstojník ve středních Čechách.

A další Náčelníkem (Berbrem) prověřené tváře v čele s „polomanželkou“ Dagmar Damkovou se šikují do výkonného výboru. Damková se jako jediná uchází o křeslo vládce nižšího fotbalu na úrovni Čech. A je zřejmé, kdo tam za ni panuje fakticky. „Za čtyři roky mě někdo vytlačí. Novej předseda kraje jeden,“ citovala Berbra v roce 2013 kniha Kmotr fotbal. Nastal Libův čas?

Zajímavé bude sledovat další chování prvoligových klubů, pro něž je klíčové udržet mimo Berbrův dosah komisi rozhodčích. Vydaly se do války na první pohled sešikované, jenže mezi bojovými oddíly zejí mezery. Nepostavily jednoho kandidáta na předsedu, což lze odůvodnit časovým presem či otestováním fotbalového prostředí, na koho bude slyšet. Je to ale i signál rozdílných názorů.

Dotazník kandidáta na předsedu FAČR Libora Duby: Fotbalu chybí lidé, je potřeba stabilizovat základnu
Video se připravuje ...

Dalším bodem je schůzka majitele Sparty Daniela Křetínského s Berbrem z minulého pátku. Už se začaly rozehrávat hry typu tajná schůzka, tajná domluva. Kluby však jednání zmínily ve svém prvním prohlášení, uskutečnilo se i speciálně s vědomím Slavie a Tvrdíka, jenž stejně jako šéf LFA Dušan Svoboda odcestoval do Číny.

Lze očekávat, že Křetínský postupoval v dohodnutých intencích. Jestli (zcela) ne, pak ve stěžejních otázkách nepanuje v táboře „povstalců“ shoda. Rozhádat je mohou i další personální otázky.

Slavia, již může na Strahově případně zastupovat Petr Mlsna, nynější místopředseda sboru sudích, či po dohodě „sparťan“ Svoboda, přitom nadále nejspíš zůstane nejhlasitějším Berbrovým kritikem. Klub z Edenu nemá co ztratit, vyjde ze všeho jako zásadový a může se takhle prezentovat až do konce.

Bez zlehčování, má to i další efekty: zelektrizovala své fanoušky, je to výborný „marketing“. Jen taky záleží na tom, zda se pohybujete mimo neúprosnou realitu, a tedy si můžete dovolit podobně vyhrocené postoje, nebo zda se musíte zapojit do vyjednávání, respektive držíte s ostatními „basu“. To první má glanc, ale taky hrozí prohloubením propasti mezi kluby i nechuti zapojovat Tvrdíka a jeho lidi kvůli nevyzpytatelnosti do řízení fotbalu.

I fotbalové volby jsou politika. A tím se řídí všechny strany.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud