Štěpán Filípek
4. června 2017 • 14:28

Vyžene „kmotra“ Berbra z vedení českého fotbalu hluk, nebo ticho?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, že nebyl zvolen nový předseda, není pro český fotbal tragédií. Asociace není ekonomicky v komfortní situaci, ale přežije to. A určitá dieta jí naopak možná dokonce prospěje. Kromě toho se mohou objevit noví kandidáti, nebo se zvýší tlak zvnějšku (budou i parlamentní volby), popřípadě přece jen dojde k nějaké dohodě.



Stornovaná schůze spíš podala důkaz, jak silně se v domácím fotbale i mimo hřiště uplatňují emoce, demonstrace síly a moci, ješitnost. Ty dokážou znemožnit kompromis, racionální řešení.

Přičemž je jasné, že v zakonzervovaných poměrech nemůže být úplně spokojen nikdo.

Berbrovi oponenti uplatňují dvě strategie: hlasitý odpor, reprezentovaný především Slavií a Jaroslavem Tvrdíkem , a tichá vyjednávací strategie v podání majitele Sparty Daniela Křetínského a šéfa LFA Dušana Svobody. Přičemž se prolínají, chvílemi dost nepřehledně.

Člověku zvnějšku může být sympatičtější první způsob boje, který ovšem zároveň Berbra „vyhecuje“. Člověk zevnitř, jenž zná pochmurnou fotbalovou realitu s jejími perverzními, ale pevnými zákonitostmi, bude mít pravděpodobně víc pochopení pro druhý styl. I když hrozí, že se jeho vyslanci zapletou. Nebo že to tak bude někdo líčit.

Tenhle tábor není na bitevním poli proti Berbrovi, tedy ve svérázné demokracii postavené na nedemokratických metodách, početně silný - a ještě se drobí. Favority mezi kandidáty i taktikou.

Pozoruhodný úspěch kandidáta Petra Fouska má cenný symbolický význam, ale ke skutečnému vítězství bylo daleko. Euforie není na místě, potřeba bude jednotný šik - a silnější munice.

Berbr: Už jsem si chtěl odpočinout a odejít, ale invektivy mě nastartovaly
Video se připravuje ...

Malík: Partneři očekávali, že z valné hromady předseda vzejde. Tohle je špatně
Video se připravuje ...

Fousek: Není to tragédie, ukazuje to na handicapy, se kterými se fotbal nevyrovnal
Video se připravuje ...

Vyřazený Duba: Přinášel jsem změnu, na fotbal byla asi příliš dynamická
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud