Tomáš Podvín
25. října 2015 • 21:54

Sparta jde na Plzeň v lepší náladě. Ale opory nesmí zase zvadnout

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od prohry v derby na Slavii působí Sparta jako nezastavitelný stroj. V lize vyhrála tři zápasy v řadě s impozantním skóre 11:0, v Evropské lize zase přejela APOEL a obrala Schalke na jeho půdě. Jenže právě na duel z Edenu by měli Zdeněk Ščasný a spol. dobře myslet. Příští neděli na půdě Plzně jim totiž zajistí tři body jen top výkon. A s tím mají sparťané ve velkých zápasech problémy.



Návrat do minulosti. Sparta šla do derby jako první tým ligy, prohru neznala. Proti Slavii byla jasným favoritem, na „sešívané“ by si vsadil málokdo. Jenže svěřenci Zdeňka Ščasného to měli možná až moc v hlavě. Předvedli profesorský bezkrevný výkon a po zásluze prohráli.

Nejsmutnější byl pro Spartu pohled na výkon tradičních opor. Kapitán David Lafata se do hry vůbec nedostal, Bořek Dočkal nebyl tím tahounem z úvodu sezony, Mario Holek obranu řídit nezvládal. Letenským tak nefungovala základní osa týmu.

Před nedělním šlágrem v Plzni je situace podobná. Sparta na prohru v derby zareagovala skvěle, o její následující bilanci už byla řeč. Jenže se vším respektem ke všem jmenovaným klubům, Slovácko, Příbram či Bohemians 1905 jsou soupeři, které by porážet měla.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Bohemians 3:0. Duo Lafata a Fatai zase řádilo
Video se připravuje ...

Mnohem důležitější je pohled na sparťanskou hru. Ta šla výrazně nahoru, čemuž pomohlo ustálení systému. Návrat Jakuba Brabce pomohl stabilizovat obranu, která sice není neprostupná, ale funguje. Klíčové pak bylo přesunutí Kehinde Fataie z lavičky do základní sestavy i šance pro Tiémoka Konatého.

Tím se dostáváme k pointě. Sparťanské opory musí mít v Plzni svůj den. Pokud se nebude dařit jen jedné z nich, může to být velký problém.

Lídři obrany se musí vyvarovat hloupým chybám, Plzeň by je totiž dokázala trestat. Klíčový bude střed hřiště, kde se Matějovský, Dočkal a spol. občas nechají proti silným soupeřům přetlačit agresivitou a rychlostí. Kehinde Fatai zatím vyhecovaný duel s Plzní nezná, i on si bude muset s bouřlivou atmosférou a reprezentačními obránci soupeře poradit.

Sparta jde do duelu podzimu v lepší náladě než Plzeň, která řeší dvě prohry v řadě. Západočeši budou ale zároveň pořádně motivovaní a před domácím publikem jistě nechají na hřišti vše. Pokud se jim sparťané nevyrovnají v důrazu a agresivitě, nemusí se ke své hře vůbec dostat. A to se týká hlavně klíčových opor, které s tím mívají problémy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud