Tomáš Podvín
22. listopadu 2015 • 14:37

Proč Barcelona nařezala Realu? Hrála jako tým, ne jen parta hvězd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jedné straně Cristiano Ronaldo, Karim Benzema či Gareth Bale. Na té druhé Andrés Iniesta, Luis Suárez a Neymar. Vyrovnaná bitva dvou velkých týmů? Vůbec ne. Zatímco hráči Realu Madrid působili při El Clásiku jako jedenáctka hvězd bez systému, Barcelona byla skutečným týmem. Proto slavný zápas ovládla a velkého soupeře zničila 4:0.



Tohle určitě nikdo nečekal. Real Madrid doma totálně propadl, dostal od Barcelony čtyři góly a sám nedal ani jeden. Kdo ale zápas viděl, nemůže výsledek nijak zpochybňovat. Čtyřgólový debakl byl totiž jen logickým vyústěním toho, co se na hřišti odehrávalo.

Barcelona přišla s jasným plánem. Hrála svou hru, byla silná na míči a hlavně perfektně presovala. Domácí obránci neměli na kvalitní rozehrávku čas, často míč jen odkopli. Barcelona působila jako dobře namazaný stroj, ve kterém hrál každý svou úlohu.

To je důležité zdůraznit. KAŽDÝ hráč Barcelony makal pro svůj tým. Včetně největších hvězd. Když bylo potřeba, Luis Suárez zaskočil za kolegu a pomohl obraně třicetimetrovým sprintem dozadu. Prostě tým podle hesla „jeden za všechny, všichni za jednoho“.

Jaký rozdíl oproti Realu. Obrovskou mezeru mezi útočícími hráči a obránci musel vidět i fotbalový lajk. Každý trenér ví, že střed hřiště je v dnešním fotbale klíčový. Real ho nabídl Barceloně a ta si to samozřejmě nechala líbit.

Trenér Rafael Benítez tým evidentně nedokázal připravit. Hvězdy Realu vůbec nevypadaly jako jeden celek, naopak se po hřišti spíše ploužily a pokoušely se o individuální akce. Když například Gareth Bale hned chvíli po začátku zápasu ztratil míč špatnou přihrávkou, ani se nepokusil ho získat zpět.

Presink Realu prolomila Barcelona vždy s takovou lehkostí, že to vypadalo, jako by hrála pohár s třetiligovým soupeřem. Přitom ona sama právě díky výbornému napadání dala minimálně dva góly. Souhra mezi hráči Realu ale vůbec neklapala.

Zatímco Barcelona, v jejíž základní sestavě navíc chyběl hvězdný Lionel Messi, může slavit, v Madridu zase řeší obrovské problémy. Přežije Rafael Benítez, nebo přijde jiný trenér? To není tak podstatné, Real je totiž uvnitř nemocný a musí se nutně vyléčit ze shora. Jinak je dlouhodobý úspěch nemožný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud