Tomáš Podvín
30. listopadu 2015 • 21:51

Konaté si zaslouží ve Spartě větší důvěru! Hráčů jako on je málo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V začarovaném kruhu se zatím točí ve Spartě záložník Tiémoko Konaté. Rodák z Pobřeží slonoviny občas na hřišti zazáří, jako naposledy v utkání s Brnem, ale dlouhodobě mezi opory Letenských nepatří. Je to ovšem pouze jeho vina? Myslím, že ne tak docela.



Nedělám si iluze o tom, že Konaté je bez chyby. Jeho přístup, jak často naznačují trenéři, nebyl vždy ideální. Každý holt není Bony Wilfried… Ale pětadvacetiletý fotbalista si zaslouží větší důvěru a trpělivost. Proč?

Protože Konaté je typickým rozdílovým hráčem. Těch je obecně ve velkém fotbale nedostatek, o české lize nemluvě. Konaté umí obejít hráče, v soubojích jeden na jednoho je možná nejlepší v lize. Ze soupeřů si navíc nedělá přílišný respekt, dovolí si stejně proti Brnu jako proti Schalke.

To je ve chvíli, kdy Sparta často nezvládá velké zápasy, neocenitelná vlastnost. Takto se totiž prezentují velcí hráči. Fotbalisté, kteří zápasy rozhodují. Jak už Konaté navíc několikrát dokázal, není mu proti srsti za tým bojovat a makat.

Své schopnosti naplno předvedl v posledním utkání Sparty s Brnem. Na hřiště nastoupil za stavu 0:1, za chvíli už domácí vedli 2:1. První gól šikovný rychlík pomohl připravit svou urputností ve vápně soupeře, druhý dokonce Latatovi nabídl na zlatém podnose.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Brno 2:1. Domácí spasil obrat za dvě minuty
Video se připravuje ...

Jistě tu jsou věci, ve kterých se Konaté musí zlepšit. Rezervy má v přesnosti přihrávek, na ofenzivního záložníka také střílí málo gólů. V zakončení je totiž stále zbrklý. Ale to, na rozdíl od jeho schopností, není něco, co by se nedalo naučit.

Konaté ale potřebuje ve Spartě větší důvěru. V této sezoně zatím odehrál pouze čtyři celé zápasy, z toho dva v českém poháru. V Evropské lize odehrál jen 80 minut, v Synot lize pak 285 minut. To je na hráče v ideálním věku málo.

Zatímco někteří sparťané dostávají důvěru opakovaně, i když se jim několik zápasů nepodaří, Konaté vždy odnese lavičkou první chybu, první špatný výsledek. Tak jako naposledy po Plzni. Přitom má potenciál být hráčem, který hru Sparty o úroveň pozvedne.

Přesto se mluví o tom, a trenér Ščasný to nepopřel, že by mohl v zimě odejít do Mladé Boleslavi. Podle mě by to byla chyba. Věřím, že s Konatém by se mělo více pracovat. Spartě by se to vyplatilo.

Sparta - Brno: Lafata rybičkou dostal Spartu do vedení 2:1
Video se připravuje ...

Sparta - Brno: To je náhradník! Juliš vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud