Tomáš Podvín
4. února 2016 • 12:15

Expert z Anglie si naložil moc. Proč Neville není jako Guardiola?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vynikající hráč, poté uznávaný televizní expert, jehož rozbory často obletěly celý fotbalový svět. Jenže uznávaný Gary Neville teď zažívá méně úspěšné období. Rozhodl se totiž, že své schopnosti dokáže v praxi na trenérské lavičce španělské Valencie. Bez jakékoliv znalosti prostředí. A to je právě zatím zásadní problém, na který Angličan naráží.



Po debaklu 0:7 na půdě Barcelony musel Gary Neville čelit otázkám o možné rezignaci, ke které ho mimo mnoha fanoušků vyzvala i legenda Santiago Caňizares. To Angličan odmítl. Faktem je, že sedmička od Barcelony vypadá sice hrozně, ale není tím největší Nevillovým problémem.

Nelze se zbavit dojmu, že si bývalý obránce Manchesteru United prostě naložil příliš. Zatímco v anglickém fotbalovém prostředí se Neville právem považoval za experta, o Španělsku se to říct nedá. Určitě mu nepomáhá ani to, že neumí tamní jazyk.

Valencia navíc není v posledních letech pro trenéry vůbec snadnou štací, spálila se i mnohem zkušenější jména. Proto není divu, že bylo Nevillovo jmenování pro náročné fanoušky šokem. Další z řady experimentů a velkých otazníků.

Právě tady je velký rozdíl mezi Nevillem a například Pepem Guardiolou. Ten také přebíral Barcelonu bez trenérských zkušeností ve velkém fotbale, jenže s tamním prostředím byl sžitý. Znal koncepci klubu a jeho fungování, měl respekt mezi hráči. Minimálně to první se o Nevillovi říct nedá.

Tenhle experiment Valencii prostě zatím nevychází. Přestože není pochyb o tom, že Neville dělá pro úspěch maximum, týmu nevtiskl tvář, předváděný fotbal fanoušky nijak nenadchl a vůbec nejhorší je pohled na výsledky. Vždyť Valencia pod novým koučem ještě v lize nevyhrála…

Neville je tak teď pod obrovským tlakem. Každá další prohra může jeho angažmá hodně brzy ukončit. Zdá se, že jeho jenování bylo od Valencie nesmyslným hazardem. Sám Neville si měl také asi zvolit postupnější cestu, ideálně v „jeho“ Anglii.

Na druhou stranu, nechci Nevilla okamžitě odsoudit. Minimálně se postavil velké výzvě. Navíc nejsem fanouškem unáhlených vyhazovů. Pokud už Valencia Nevillovi dala šanci, měla by ho v tuto chvíli podpořit a dát mu ještě čas. Jinak si podrazí vlastní nohy.

Sám Gary Neville musí každopádně v blízké budoucnosti dokázat, že jeho rozbory v televizním studiu nebyly jeho profesním maximem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud