Tomáš Podvín
3. května 2016 • 16:05

Leicester je hit! Ale oceňme i cestu Tottenhamu, je hodně poučná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oni to fakt dokázali! Fotbalisté Leicesteru získali historický titul v nabité Premier League a právem jsou z nich i trenéra Claudia Ranieriho nesmrtelní hrdinové. Dokázali totiž, že k vyhrávání nemusí být vždy potřeba obrovský rozpočet na přestupy a největší hvězdy. To je ovšem případ i druhého Tottenhamu. A právě jeho cesta by mohla mnohé inspirovat. Možná ještě více než ta „lišek“.



Jízda Leicesteru je naprosto obdivuhodná, podceňovaný tým dokázal něco, o čem nemohl ani snít. To se týká nejen hráčů, ale také trenéra a v neposlední řadě rozumného vedení. Pecka, bomba, paráda. Ostatně, málokdy triumf nějakého týmu ocení celý svět včetně největších konkurentů.

Definitivní razítko na mistrovský titul dala Leicesteru ztráta Tottenhamu. Právě výborná sezona londýnského celku, od kterého se aktuální druhé místo také v žádném případě nečekalo, v tuto chvíli logicky zapadla do pozadí. Byla by ale velká škoda si ji nepřipomenout, je totiž hodně poučná.

Zatímco Leicester se za jeden rok dostal z extrému do extrému, u Tottenhamu jde o výsledek práce, kterou začal před dvěma lety. Tehdy totiž „Kohouti“ angažovali trenéra Mauricia Pochettina a výrazně změnili strategii. Nyní je vidět, že k lepšímu.

Tottenham před Pochettinem, to byly každé léto drahé odchody i příchody. Skoro 100 milionů eur, které dostal od Realu za Garetha Balea, dokázal utratit za měsíc. Přicházelo hodně hráčů za 10, 20 i 30 milionů eur, ale většina z nich se vůbec prosadit nedokázala.

Klíčem byla změna koncepce

Pochettino to vzal za jiný konec. Začal rozumnou přestupovou politikou. Předražené nákupy skončily, naopak se klub zbavil několika hráčů, kteří i přes vysoké gáže nenaplnili potenciál. Mnohem více se vsadilo na odchovance, kteří si možnosti hrát za Tottenham vážili.

A tak vznikla základní kostra „nového“ Tottenhamu, opřená o mladé anglické talenty jako Harry Kane, Dele Alli, Eric Dier či Danny Rose. Mimochodem, všichni jmenovaní se už prosazují v anglické reprezentaci.

Vše se navíc odrazilo nejen na výsledcích, ale také na pohledné hře. Pochettino dostal po svém nástupu úkol dostat tým do Ligy mistrů a právě zlepšit herní projev. To první se mu na první pokus nepodařilo, ale vedení vidělo progres a kouče jednoznačně podrželo.

Teď přišla sladká odměna. Tottenham sice na titul nedosáhl, ale Ligu mistrů má už nějakou chvíli zajištěnou a na dosah také druhé místo v Premier League. Mladý a dravý kádr s obrovským potenciálem navíc naznačuje, že by to v žádném případě nemusela být konečná.

Na začátku téhle obdivuhodné cesty přitom nebyl nástup superbohatého majitele a spousta vyhozených peněz, ale rozum, jasná koncepce a důvěra. Budiž to příkladem i pro další kluby. Tottenham a Leicester ukázaly, že to jde.

2693883:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud