Tomáš Podvín
4. června 2016 • 17:30

Vardy do Arsenalu? Trefa, takové hráče Wenger nutně potřebuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě není nic podepsáno, ale přesto se strhla ve fotbalovém světě pořádná bouře. Jamie Vardy a Arsenal? Nejspíš je čas si na tohle spojení začít zvykat. Útočník Leicesteru by se totiž mohl již brzy stát spoluhráčem Petra Čecha. Trochu překvapivě se ale najde mnoho fanoušků Arsenalu, kteří z nečekané zprávy nadšení nejsou. Nechápu je. Myslím, že tohle je trefa do černého.



Vardy by Arsenalu přinesl hned několik věcí, které tým Arséna Wengera postrádá. A kvůli kterým mu opět utekl ligový titul. Anglický reprezentant je totiž typickým vítězným typem, který na hřišti nechá duši. Agresivní hra, neustálá aktivita a okamžitý presink po ztrátě míče, to byly bolesti Arsenalu.

To všechno Vardy má. Jako soupeř proti němu nechcete hrát. Víte, že to bude bolet. A že pokud jen na chvíli něco podceníte, může vás to přijít draho. Útočník Leicesteru totiž nešetří krokem a neštítí se ani poctivé defenzivní práce. Navíc je velmi rychlý. A jak známo, dnešní fotbal je hlavně o rychlosti.

Dá se něco takového říct o Olivieru Giroudovi? Těžko. Je snad podobným typem Mesut Özil? Ani náhodou. Jenže ti zase mají jiné přednosti. Německý středopolař je typickým tvůrcem, přihrávky jako on má jen málokdo. A přesně z toho by mohl Arsenal těžit.

Úspěšné týmy totiž nemohou být postaveny z podobných hráčů. Fotbalista jako Özil potřebuje někoho, kdo se mu bude neustále nabízet. A všimli jste si, čím nejvíce děsil soupeře Vardy? Správně, neustálými náběhy. Za zápas jich udělal nespočet. Když jednou míč nedostal, neurazil se, ale naopak se příště pokusil o další. Hráči jako Özil, ale také Cazorla či Alexis by ho mohli slušně zásobovat.

Zároveň netvrdím, že by měl Arsenal na Vardym hru a tým založit. Koupili jsme Vardyho a je hotovo, takhle to určitě být nemůže. Londýnský klub hraje více zápasů proti zataženému soupeři než Leicester, proto potřebuje i jiné typy hráčů. Vardymu je navíc už 29 let a má za sebou jen jednu opravdu vyvedenou sezonu.

To pro mě ovšem nejsou argumenty pro to, aby Arsenal Vardyho nepřivedl. Pokud chtějí „Kanonýři“ úspěchy, jako že chtějí, tak podobné vítězné typy nutně potřebují. A řekněme si upřímně, Vardy za 20 milionů liber? To je za kanonýra, který dal v minulé sezoně Premier League 24 branek, velmi málo.

V neposlední řadě potřebuje být Arsenal mnohem méně průhledný. Proč v naprosté většině zápasů proti takticky vyspělým týmům selhává? Protože je až příliš čitelný. Hráči jako Vardy to mohou změnit. U nich totiž nikdy nevíte, co zrovna vyvedou.

Pokud má Arsenal v příští sezoně Premier League konkurovat Manchesteru City, Manchesteru United či Chelsea, musí nutně posílit. A ne o nadějné mladíky, ale o hotové hráče. O válečníky, kteří se nedají zlomit. O lídry, jež umí pro vítězství potit krev. Vardy je přesně takovým hráčem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud