Tomáš Podvín
16. července 2016 • 19:35

Kanté do Chelsea? Bingo! Tenhle post není tak sexy, ale vyhrává tituly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Chelsea si může mnout ruce. Z mistrovského Leicesteru přetáhla defenzivního záložníka N'Gola Kantého, o kterého měl podle všeho velký zájem také Real Madrid. Ve stínu spekulací ohledně hvězd Paula Pogby, Gonzala Higuaína či Maria Götzeho trefil londýnský klub terno. Právě Kante je hráčem, kterého nutně potřeboval.



Není to žádná novinka, že nejvíce budou vždy vidět ti, kteří góly dávají. Fanoušci už se každopádně naučili docenit i skvělé brankáře či výborné stopery. Jen na jednu kategorii se pořád zapomíná. Defenzivní záložník.

Jasně, nezní to tak sexy. Hráči na této pozici mají v položkách góly a asistence často nuly. Jenže fotbaloví experti moc dobře vědí, že na tom u nich nezáleží. Ostatně Gary Lineker neoznačil Kantého strůjcem titulu Leicesteru jen tak.

Pod pojmem defenzivní záložník si ovšem nepředstavujte typického čističe a „jen“ srdnatého bojovníka. Od těch nejlepších se požaduje mnohem víc.

Samozřejmě kvalitně bránit, rozbíjet rozehrávku soupeře, otrávit jeho útočné hvězdy. Ale také držet střed pole, neustále pomáhat stoperům s rozehrávkou. Proč je tak moderní, že se defenzivní záložník zatahuje při rozehrávce až mezi stopery? Protože se v tu chvíli z krajních obránců stávají křídla. A když se míč ztratí, pořád jsou vzadu tři muži.

Důkazů, jak jsou tito hráči důležití, můžeme najít mnoho. Real Madrid dostalo z bídné sezony to, že nový trenér Zinedine Zidane vsadil na Casemira. Ano, jeho dresy se určitě neprodávají tak jako ty Jamese Rodrígueze, kterého posadil na lavičku. Ale střed hřiště měl od té chvíle „bílý balet“ pevný. Hlavně díky tomu vyhrál El Clásico a nakonec triumfoval v Lize mistrů.

Ale není to zdaleka jen o Realu. Barcelona si ve svém středu nedrží roky Sergia Busquetse pro nic za nic. Ani Bayern pod Pepem Guardiolou nehrál bez štítu, většinu tuto roli plnil Xabi Alonso. Portugalsko na EURO nemělo v záloze jednu výraznou osobnost, ale svou taktiku postavilo na tom, že mělo střed hřiště neprostupný. A i když se to ne každému líbilo, šampionát nečekaně vyhrálo.

N'Golo Kanté má za sebou dvě velmi dobré sezony ve Francii a jednu mimořádnou v Anglii. Hlavně v dresu Leicesteru dokázal, že všechno výše psané splňuje. Je symbolické, že jde do Chelsea, která v loňské sezoně podobného hráče neměla. A jak to dopadlo, to dobře víme…

Conte podobnou chybu opakovat nehodlá. Kanté je trefou do černého. A třeba pomůže k tomu, že se v budoucnu nebudou oslavovat jen vítězové Zlatého míče, ale také oni. Defenzivní záložníci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud