Tomáš Podvín
2. března 2017 • 21:05

Laxnost i špatná disciplína. Real opakuje chyby, Zidane musí být tvrdší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jen týden a pár dnů, co se Real Madrid vyhříval v čele španělské ligy a ještě měl dva zápasy k dobru. Krásná a komfortní pozice pro Cristiana Ronalda a spol. Jenže stačil nepovedený týden a všechno je jinak. První je Barcelona a Real už má jen o jeden zápas méně. Co je ale pro trenéra Zinedina Zidana mnohem horší než pohled na tabulku, jsou výkony jeho týmu.



Stačí se podívat na poslední tři výsledky Realu a tušíte, kde je hlavní problém. 1:2, 3:2, 3:3. Ano, defenziva Zidanova týmu absolutně nefunguje. Není to ale zdaleka jen obrannou čtyřkou, problémy ještě nedávno jasného favorita na titul jsou mnohem hlubší.

Tak především, nelze se zbavit dojmu, že hráči Realu nedávají do zápasů s papírově slabšími soupeři všechno. A ti je za to trestají. Ve všech posledních ligových duelech (Valencia, Villarreal, Las Palmas) předčili soupeři Real v nasazení, bojovnosti i odhodlání. A to velmi výrazně.

Zadruhé, borcům „bílého baletu“ chybí disciplína. Na hřišti Real vůbec nepůsobí jako tým, ale jen jako jedenáct individualit. A to je nejvíce vidět právě při bránění.

Soupeři madridského klubu se totiž strašně snadno dostávají před pokutové území nebo dokonce až do něj. Často jim stačí jen pár jednoduchých přihrávek a je z toho šance. Středeční zápas s Las Palmas toho byl jasným důkazem. To když brankář hostů rozehrávkou na pravého obránce vyřadil 4(!) hráče domácích.

Kde jsou hlavní chyby? Začněme vepředu. Ofenzivní trio, většinou ve složení Bale, Benzema , Ronaldo , prakticky s bráněním nepomáhá. Účinný presink přitom začíná právě od útočné řady. To v Realu neplatí, Ronaldo s Benzemou často ani nedají najevo snahu o zastavení protihráče.

SESTŘIH La Ligy: Real Madrid - Las Palmas 3:3. Ronaldo zachránil bod
Video se připravuje ...

Z formy jsou pak i další hráči Realu. Až příliš nenápadný je ve hře Toni Kroos a hlavně se nedaří obráncům. Přísnější měřítko snese snad jen Dani Carvajal a ve slušné formě se vrátil Pepe. Jenže například dvojice Sergio Ramos a Marcelo, to je velký průšvih. Především Brazilec v posledních zápasech vůbec nestíhá a nezdá se, že by se alespoň snažil o zlepšení.

Tady nastupuje osoba Zinedina Zidana . Francouzský trenér zatím vystupuje vždy v klidu. Jenže teď právě přichází čas ukázat, že je nejen legendárním hráčem a kamarádem, ale hlavně šéfem. Jeho tým teď totiž potřebuje kromě povzbudivých slov pevnou ruku.

Dokázal to i zkrat Garetha Balea, který se proti Las Palmas nechal za stavu 1:1 hloupě vyloučit a zbytečně oslabil tým. To problémy Realu s disciplínou jen prohloubilo.

Není možné, aby hráči Realu chodili do zápasu s tím, že stejně nakonec vyhrají. V minulém týdnu se hned dvakrát ukázalo, že to tak nefunguje. Není rovněž možné, aby hvězdy „bílého baletu“ hrály jen s míčem, ale bez něj se jim nechtělo. Je na Zidanovi, aby to ze svých svěřenců dostal.

Ostatně když Zidane do Realu jako trenér přicházel, jedna z jeho prvních vět zněla jasně. „Do ofenzivy chci nechat hráčům volnost, ale bránit musíme všichni jako tým.“ Výborná představa. Teď ji ale francouzský kouč musí přenést do praxe.

Pokud to nedokáže a Real opět nezíská ligový titul, bude to pro klub alarmující. A bude na čase začít zjišťovat opravdu důkladně důvody, protože chyby se nepěkně opakují…

SESTŘIH La Ligy: Valencia - Real Madrid 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud