Tomáš Radotínský
5. března 2012 • 16:05

Račte do Chelsea! Máme práci pro trenérského sebevraha

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Abramovič je jako kudlanka nábožná. Za necelých devět let v Chelsea zlikvidoval už sedmého manažera. Poslední obětí se stal André Villas-Boas. Projekt plánovaný na tři roky skončil po devíti měsících. Kdy už proboha KONEČNĚ majiteli Blues dojde, že takhle se prostě velkoklub vést nedá?



Někdo může tvrdit, že ve svých 34 letech byl muž s iniciály AVB na tenhle džob až příliš mladý a nezkušený. Že ani jeho úspěchy na lavičce FC Porto ho dostatečně nepřipravily na těžký úkol na Stamford Bridge.

Ale on si smlouvu nenatiskl sám, ne? Někdo mu ji napřed musel nabídnout.

Takže jestli byl Villas-Boas loni v létě pro Abramoviče dost dobrý na to, aby dostal kontrakt, měl svou misi dokončit. To, že se nedočkal ani konce první sezony, je naprosto absurdní.

Naneštěstí ruský magnát absolutně nechápe podstatu pojmů jako dlouhodobý horizont, koncepční práce, systematické budování.

Chce trofeje TEĎ HNED, TADY A TEĎ.

José Mourinho mu je přinesl. A jak to s ním dopadlo? Správně, byl propuštěn. Po dvou titulech za sebou už třetí nezískal a dostal padáka.

Carlo Ancelotti zase ve své premiérové sezoně dobyl double. A za rok se pakoval také.

Takže existují jen dvě možnosti: buď ty manažery někdo špatně vybírá, nebo jsou to ti praví. A v tom případě měli dostat víc času a prostor pro realizaci svých záměrů. Nedostali – a to je zase chyba.

Věřím, že na slibně rozjetou kariéru Villase-Boase to nebude mít negativní dopad. Jistě se poučil a koneckonců odchází s velkým odstupným. Příště si dá nejspíš lepší pozor.

Chelsea je na tom hůř. Práci, na kterou byl Portugalec najat, někdo tak jako tak musí vykonat. Takže Abramovič bude platit dva lidi za stejnou činnost. Ale prosím – když ho to baví... Jsou to koneckonců jeho peníze.

S neomezenými finančními zdroji se takhle dá postupovat v podstatě donekonečna.

Hvězdy, styďte se!

Kdo ale strčí hlavu do oprátky? Znovu Mourinho? Nevím, proč by to dělal. S Chelsea už dokázal vše, co mohl.

José Mourinho a návrat do Chelsea? Proč by to proboha dělal?!Foto Reuters

Nebo snad strůjce barcelonských úspěchů Josep Guardiola? Musel by být blázen. V katalánské metropoli začal od píky. Vypiplal si několik hvězd v mládežnické akademii a pak si je vytáhl do áčka.

Chelsea, která po odchodu Franka Arnesena do Hamburku nemá pořádně vyvinutý skauting, mu v tomhle směru moc nabídnout nemůže. Zatím jediný mimořádný talent z líhně v Cobhamu Josh McEachran musel odejít na hostování do Swansea, aby si zahrál aspoň pár minut.

Villas-Boas ho nechával zakrnět. Nic by přitom nezkazil tím, kdyby ho stavěl třeba na úkor takového Oriola Romeua. Jenže dávat šanci posilám z jiných klubů je zkrátka pro někoho pohodlnější a asi i lákavější, než si hýčkat odchovance.

A co by Guardiola dělal se stárnoucími oporami, které je postupně potřeba odklidit z cesty? Možná že by dopadl stejně jako Villas-Boas, jehož vztahy s Frankem Lampardem a Ashleym Colem údajně dospěly na bod mrazu.

Pokud tomu tak je, vinu nesou obě strany. A samozřejmě zase i Abramovič. Běda klubu, kterému vládnou hráči! Když to dopustíte, jste slabý majitel.

Tím nechci říct, že by tyto legendy někdo měl z klubu vykopnout. To, co dokázal Petr Čech, John Terry či Didier Drogba, je obdivuhodné a zaslouží uznání.

Časem je ale nutné většině z nich trpělivě vysvětlit: Pro Chelsea jsi hodně udělal, ale teď jsou tady mladší, kteří jednou nastoupí na tvé místo.

Pomoz nám v jejich vývoji, předávej jim zkušenosti a plynule jim přenechávej štafetu. Budeme ti za to vděční a po skončení kariéry ti za to najdeme jinou roli v klubu.

Takhle bych si představoval po všechny strany důstojné řešení. Jak se chová Abramovič? Dovoluje, aby hráči manažerovi přerůstali přes hlavu a ještě jim dělá alibi.

Jeho návštěvy v tréninkovém centru v Cobhamu nejsou ničím jiným, než podrýváním autority.

Kdybych byl Guardiola (nebo Benítez, Mourinho či kdokoli jiný, to je v podstatě jedno), viděl bych to jako varovný signál. Každý musí vědět, kde je jeho místo.

Pokud to neví, manažer by mu to měl důrazně připomenout. Neboť právě manažer by měl být NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OSOBOU.

John Terry a Roman Abramovič
John Terry a Roman Abramovič

Tak jako Alex Ferguson v Manchesteru United, jenž se nikdy nepáral s žádnou i sebevětší personou. Vzpomeňte si třeba na Jaapa Stama, Roye Keana či Davida Beckhama. Jakmile začali být větší než klub, balili si kufry.

Nebo mě napadá Roberto Mancini v Manchesteru City. Ten uměl do patřičných mezí vykázat i Carlose Téveze. Loňský kapitán a nejlepší střelec odmítl poslechnout jeho pokyny – a dostal najevo, že v tom případě u manažera skončil.

Až teprve tehdy, kdy přilezl po kolenou s prosíkem, smí zase trénovat a možná si brzy i zahraje.

Kdyby tohle bylo možné i v Chelsea, pak se teď možná někteří hráči podívali do zrcadla a aspoň se zastyděli.

Efekt, nebo změna na efekt?

Až dosud jsem mluvil o dlouhodobém efektu vyhazovu Villase-Boase. A ten krátkodobý? Chelsea musí skončit aspoň do 4. místa a postoupit do Ligy mistrů. Pakliže k tomu získá i nějakou trofej, například FA Cup, kde má příznivý los, budu pokládat sezonu za nadmíru vydařenou.

Transformovat mužstvo, zapracovávat do něj nové hráče a ještě k tomu něco vyhrát – to by byl skvělý výsledek.

Navíc by pak Abramovič mohl říct, že v pravou chvíli otočil klíčkem v zapalování.

Posadí se Roman Abramovič radši sám na lavičku?Foto profimedia.cz

Já ale tomuhle impulsu moc nevěřím. Roberto Di Matteo sice zná Chelsea skrz naskrz, protože tam dlouhá léta působil jako hráč a díky tomu bude mít i důvěru fanoušků.

Jenže byl členem realizačního týmu Villase Boase a podílel se na jeho rozhodnutích. Takže tu neplatí žádné »Nové koště dobře mete«. A v Premier League zatím Ital jen krátce trénoval West Bromwich, kde před rokem dostal kvůli sérii porážek výpověď.

Takže nevím, jestli je to ten pravý. V každém případě si Abramovič připravuje půdu pro letní příchod velkého trenérského jména.

Ovšem snad už nejen mně je jasné, že k něčemu takovému se upíše jenom hazardér nebo sebevrah.

Jedno řešení se ale přímo nabízí: Majitel, který nabyl dojmu, že už fotbalu rozumí, by se měl vedení týmu ujmout sám.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud