Tomáš Richtr
15. května 2017 • 10:20

Taktická bitva Hamilton vs. Vettel i plačící hrdina. F1 se mění k lepšímu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Infarktová bitva, ve které si nikdo nebral moc servítky. Velká cena formule 1 jak se patří. V kvalifikaci na GP Španělska dělilo vítězného Lewise Hamiltona a poraženého Sebastiana Vettela pouhých 51 tisícin sekundy. Což se ukázalo jako irelevantní ve chvíli, kdy se po startu závodu dostal Vettel na první místo. Tento moment stál na začátku taktické bitvy mezi Ferrari a Mercedesem o tom, kdo má rychlejší auto a kdo zvolí lepší strategii.



Velký výkonnostní rozdíl mezi žlutou měkkou a bílou střední sadou totiž zamotal hlavu inženýrům, kteří nevěděli, v jaké sekvenci pneumatiky nasadit a hlavně kolik sad použít. Jestli pro výměnu zastavit třikrát nebo dvakrát. Zdá se, že Ferrari jako první neudrželo nervy na uzdě a Vettel zajel pro čerstvé rychlejší pneu po 14 kolech.

Pak ale zůstal zaseknutý za Valtterim Bottasem z Mercedesu, který tak hodně pomáhal kolegovi Hamiltonovi. Takto odcizený čas Vettelovi se ukázal kritický v době, kdy Němec zajel do boxů podruhé a naposled pro nejměkčí nejrychlejší sadu. Jak se později ukázalo, Ferrari si myslelo, že má Vettel před Hamiltonem dostatečný náskok. Ale nebylo tomu tak a po Vettelově výjezdu z boxů se do první zatáčky ocitl bok po boku s Hamiltonovým mercedesem.

Tenhle souboj nechtěl nikdo prohrát a Vettel  v této snaze strčil do Hamiltona, který se poroučel mimo trať a na druhé místo. Ale ne na dlouho. Inženýři Hamiltonovi dovolili změnit nastavení jeho pohonné jednotky dočasně na vyšší úroveň a o pět kol později se Vettel nestačil divit.

Hamilton prosvištěl kolem něj, a ačkoli doufal, že stárnoucí pneumatiky na jeho Mercedesu ke konci závodu zvadnou, nestalo se tak. Hamilton si dojel pro vítězství s náskokem 3,5 sekundy a ztrátu v průběžném pořadí mistrovství světa stáhl na šest bodů. Podobně napínavé je to mezi Mercedesem a Ferrari v Poháru konstruktérů. Rozdíl osmi bodů je nicotný a Barcelona ukázala, že oba týmy jsou hodně vyrovnané. Vypadá to na další vzrušující bitvy.

Hrdinou přenosu se stal malý chlapec jménem Thomas Danel ze severofrancouzského města Amiens. Jeho intenzivní pláč totiž zachytily kamery světového vysílání pár chvil poté, kdy ze závodu odstoupil jeho zjevně obrovský idol Kimi Räikkönen po kolizi hned v první zatáčce po startu.

K milému překvapení všech o pár chvil později už byl Thomas vidět v hospitality Ferrari přímo s Kimim Räikkönenem, jak mu daruje čepku. Chlapcův zápal pro F1 oslovil všechny v padoku a ještě drahnou dobu po závodě byl hostem skoro všech týmů. Takové rychlé řešení by bylo za cynických dob Bernieho Ecclestona nemyslitelné. Jenomže pod novým vedením se F1 mění a mění se k lepšímu.

A pomáhají tomu právě dramatické momenty, které předvedly Mercedes a Ferrari. Jednou velkou kaňkou je pak skutečnost, že třetí Daniel Ricciardo z Red Bullu v cíli na tuto dvojici ztrácel minutu a patnáct sekund a všichni ostatní za ním už byli pozadu přinejmenším o jedno kolo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud