Tomáš Richtr
31. července 2017 • 14:32

Nová éra po Ecclestonovi: GP Maďarska byla jedním velkým mejdanem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krásně napínavá bitva titánů na maďarském Hungaroringu přinesla vítězství a druhé místo pro Ferrari. Po dramatu s pneumatikami ze závěru závodu na Silverstonu to byla velká úleva, protože bodový náskok, který se smrsknul na jediný bod, zase Vettelovi narostl na čtrnáct bodů. Hodně mu ale k nim pomohl týmový kolega Kimi Räikkönen.



Vettel měl od začátku problémy s řízením, kvůli kterým nebyl dostatečně rychlý. Ferrari ale Räikkönenovi nedovolilo Vettela předjet navzdory tomu, že jej zezadu výrazně ohrožoval nejprve Valtteri Bottas a pak jeho kolega z Mercedesu Lewis Hamilton. Když Bottas Ferrari nepředjel, dostal pokyn dát šanci Hamiltonovi a současně slib, že jej Hamilton pustí zpátky, pokud se jemu nepovede Ferrari předjet.

A to se také stalo. Ačkoli Hamilton dělal, co mohl, klikatý Hungaroring byl Ferrari trochu nápomocen a jeho vozy zůstaly na prvním a druhém místě. Hamilton vrátil Bottasovi stupně vítězů před cílovou čárou a sám na to málem doplatil, když jej dojel pátý Max Verstappen na rozdíl ani ne půl sekundy. Přesto to bylo velmi oceněné gesto podporující respekt obou jezdců Mercedesu. Tedy něco, co dle Hamiltonových vlastních slov s Rosbergem nebylo.

Závod napínavý až do posledních kol se jel ve fantastické atmosféře. Velmi početná návštěva fanoušků byla podpořena doprovodným programem, a teď nemám na mysli další závodní série F2, GP3 a Porsche, ale hlavně program v zóně pro fanoušky v prostoru za hlavní tribunou. Zatímco vloni to byla prázdná plocha připomínající opuštěný festivalový areál, letos nebylo pro nabídku atrakcí a programu kam utéct. Na velkém pódiu se za doprovodu hudby pořád něco dělo a kolem byly umístěny stánky, kde si nejen můžete zakoupit týmové artikly, ale vyzkoušet pitstop, zúčastnit se závodu dronů, zažít radost na stupních vítězů, odmávat cíl závodu nebo si vyzkoušet simulátor.

Za tento pozitivní kontrast může nové vedení formule 1 pod dohledem Charlese Careyho. Poprvé musím naplno přiznat pozitivní dojem z odchodu Bernieho Ecclestona, který v moderní době už F1 dusil. Jeho víra v exkluzivitu formule 1 vedla k přesvědčení, že fanoušci se budou trmácet na okruhy velkých cen jen a pouze za F1. A když ta zrovna nejezdí, nebylo co jiného dělat. K dispozici nebyla žádná alternativní zábava. Bernieho schizofrenie mu bránila dovolit, aby umožnil jiným firmám "parazitovat" na slávě F1 a "jeho" byznysu. A tak z doprovodných akcí nebyly žádné. A lidé postupně přestávali jezdit.

To se ale letos změnilo. Počínaje letošní GP Rakouska je z velké ceny jeden velký mejdan pro všechny věkové kategorie a různá pohlaví. Místo zaplnila pozitivní energie. V případě televizních přenosů F1 na programech Sport 1 a Sport 2 to navíc posílilo ještě jednu tradici. Setkání s českými a slovenskými fanoušky přímo na okruhu. Letos jich přišlo o hodně víc než vloni, kdy jich bylo zase víc než rok před tím. V lidmi přeplněné vesničce F1 se například při živém streamu pro Facebook Sport TV přidali i zahraniční fanoušci. Sice nerozuměli ani slovu, ale viděli, že se koná nějaké vysílání a tak se také zúčastnili. Nejvíce temperamentně asi skupina hlasitých fanoušků v oranžovém. Prostě jedna velká paráda, jejíž záznam si můžete pustit právě na facebookové stránce Sport TV.

To vše je podpořeno napínavou bitvou o titul mezi Vettelem. Hamiltonem a Bottasem, stejně jako mezi Mercedesem a Ferrari. Kombinace toho všeho udělala z letošní GP Maďarska, podpořenou živými přenosy všech jízd, jednu velikánkou událost, u které byste možná nechtěli příští rok chybět.

Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel porazil Räikkönena o necelou sekundu.
Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel porazil Räikkönena o necelou sekundu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud