Tomáš Vrábel
11. března 2015 • 05:00

Play off: chlouba extraligy, která by slušela i fotbalové lize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu vrchol sezony. To nejlepší, co hokejová extraliga nabízí. Dnes startuje čtvrtfinále play off. Arény budou zaplněné a zainteresované regiony – snad kromě Prahy – zachvátí hokejová horečka. Nejvyšší česká soutěž zařadí vyšší rychlostní stupeň od uklízeček na stadionech až po první hráčské formace. Zkrátka se na několik týdnů stane lepší soutěží.



Dlouhodobá část, která rozhodne o titulu, je možná spravedlivější, play off však jednoznačně atraktivnější. Souboje těch nejlepších, to je to, co sportovní fanoušci chtějí vidět. A o jejich přímé konfrontaci jsou právě vyřazovací boje.

Česká fotbalová liga stejně jako ostatní evropské soutěže stojí na principu: ‚kdo méněkrát klopýtne, vyhrál‘.

Play off už však pomalu proniká i do fotbalu: rozhoduje například o účasti v evropských pohárech v Nizozemsku či o postupu do anglické Premier League. Tradiční je jeho uplatnění pro Ligu mistrů, Evropskou ligu či pro světové a evropské šampionáty. I přesto je pro fotbalové konzervativce jeho zavedení v české lize nepřijatelné. A stejný názor vládne i uvnitř hnutí.

Duely Sparty s Plzní doprovází velký humbuk týdny před výkopem a klidně i týdny po něm. Co by se však dělo například během finále těchto dvou rivalů v sérii na dva vítězné zápasy, si však nelze ani představit…

V tom má hokej své kouzlo. Jak Brno vyvede z míry zlínského kapitána Petra Čajánka? Kdy se vyostří rivalita dvou tradičních měst Litvínova a Pardubic? Bude postup slavit sparťanský kouč Josef Jandač, nebo šéf Hradce Králové Miroslav Schön, mezi kterými to jiskří několik let? Potrápí outsider z Mladé Boleslavi v sestavě s kouzelníkem Davidem Výborným suverénního vítěze základní části z Třince?

Zkrátka souboje těchto týmů dostávají v play off jiný rozměr. I když některé tyto zápasy byly v rámci základní části všední, vypjaté či sporné momenty, ostré souboje a slovní přestřelky neustále s tím samým soupeřem jim dodají potřebný náboj, který všednost během několika chvil rozptýlí.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud