Tomáš Vrábel
25. dubna 2015 • 14:00

Litvínovské puzzle poskládali trenéři. Ti jsou strůjci úspěchu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov slaví po 56 letech titul v nejvyšší hokejové soutěži. A je nutné říct, že zaslouženě. Třinec, který ve finále padl 3:4 na zápasy, sice vyhrál základní část, měl hvězdnější kádr, větší rozpočet, modernější stadion, přesto severočeský klub měl v boji o Prezidentský pohár navrch. Přitom litvínovský tým byl podobný jako v minulých sezonách, kdy se mu nedařilo - jen do semifnále postoupil po 19 letech!



Co Litvínov zdobilo? Francouzova preciznost, Ručinského rychlost, Petružálkova houževnatost, Hanzlova šikovnost, Hüblův přehled, Lukešova přesnost, Trávníčkova neústupnost, Kubátova bezstarostnost, Skleničkova tvrdost, Pavelkova odvážnost, Pavlíkova poctivost a takhle bychom mohli projet celou soupisku hráče po hráči. Každý něčím přispěl.

O dvou mužích však řeč nebyla, úspěšnou sezonou propluli tak nějak ve stínu výše uvedených svěřenců. Všechny vlastnosti hráčů poskládali do vítězné mozaiky trenéři Radim Rulík a Miloslav Hořava, nebo Miloslav Hořava a Radim Rulík. Pořadí je v této dvojici bezvýznamné. Z týmu, který je několik let nazpátek z drtivé části pohromadě, vybudovali mistrovský celek.

Díky, hrdinové! Podívejte se na triumfální příjezd mistrů do Litvínova
Video se připravuje ...

Kompetence mají jednoznačně rozdělené a jsou stejně důležité. Hořava si piplal defenzivu, Rulík měl na starost útok. Tuto dvojici skvěle pak doplnili nový kondiční kouč Marián Voda, který přišel před sezonou, trenér gólmanů Zdeněk Orct si hýčkal Francouze , a svými zkušenostmi výrazně pomohl i Jiří Šlégr .

Rulík s Hořavou přišli k týmu na začátku minulé sezony, ale Litvínov se nedostal ani do předkola play off. Jak se ale ukázalo teď, tým si jen připravovali na další ročník a příliš se nezměnil (vrátil se Karel Kubát a v úvodu sezony přišel Jakub Petružálek ). Měli ho k dispozici celou letní přestávku a dokázali si ho naladit podle svých představ.

Hráče dokázali přesvědčit a ti jejich pokyny přenášeli na led. Jejich tým byl precizní v obraně, kreativní v útoku, byl koncentrovaný i ve vypjatých momentech finále, i když jim rozhodující gól v prodloužení pátého duelu vzala neregulérní branka respektive její polstrování.

Je ale otázkou, co s tímto týmem bude. Pravděpodobné jsou odchody Pavla Francouze a Jakuba Petružálka, Martin Ručinský nejspíš ve 44 letech ukončí kariéru a skončí i Hořava, který se přesune do Švédské, kde bude relaxovat a nasávat moderní hokejové trendy.

Litvínov tak využil obrovskou šanci k titulu a zdá se, že v příštích letech se nemusí opakovat. S trenérem Rulíkem ale člověk nikdy neví, pokud u mužstva vůbec zůstane…

Šlégr: Litvínov je srdcová záležitost, titul řadím hned za Nagano
Video se připravuje ...
Ručinský: Mise splněna, jsem nejšťastnější na planetě
Video se připravuje ...
Čerstvý mist extraligy Francouz: Celý Litvínov je na nohou
Video se připravuje ...
Petružálek po titulu Litvínova: Nebudu tolik pít, chci si to užít
Video se připravuje ...
Bujaré oslavy! Litvínov vyhrál první titul, stal se mistrem
Video se připravuje ...
Černožlutá EUFORIE. Podívejte se, jak Ručinského parta slavila titul
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud