Tomáš Vrábel
14. dubna 2016 • 11:30

Prozření ohledně Jandače. Jenom titul není měřítkem jeho práce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Josef Jandač ještě nic nevyhrál. To je tradiční argument jeho kritiků. Nejsem jeho kritik, ovšem poté, co vyšlo na povrch, že od příští sezony převezme národní tým, psal jsem, že to je jedno z „ale“ jeho jmenování. Přehodnotil jsem to.



Dělám si tak trochu alibi pro případ, kdyby Sparta finále, které ve čtvrtek od 17:20 začíná, s Libercem zvládla. Kdyby takový názor vyšel poté, leckdo by ho mohl označit za vypočítavý.

K myšlenkovému obratu mě přiměli jiní. Například zkušený kolega, nebo přístup Jiřího Fischera, ředitele skautingu Detroitu. „Proč se každý soustředí na výsledky?“ podivoval se v rozhovoru pro Sport. „Ty přijdou, jakmile bude dobře odvedená práce. O ni jde,“ odpověděl si.

A přesně o to tu jde. Pro Jandače jde o první finále v kariéře, zato sedmkrát se dostal mezi nejlepší čtyřku. A tato statistika o odvedené práci napovídá hodně, ačkoli k postupu mu vždy něco malého chybělo.

Rozhodně to nebylo kvůli prokletí či nepřejícímu shůry. I on udělal pár chyb. Na druhou stranu mnohdy rozhodovaly opravdové maličkosti.

Play off je jiná soutěž, říkává se. Je to pravda. Přepne se na vyšší rychlost, avšak rozhoduje čtyřtýdenní forma i (ne)zranění klíčových hráčů. Jandač zato třikrát dokázal ovládnout základní část, v jiném sportu by měl tři tituly. A v hokeji i dlouhodobá část hodnotí trenérskou práci tučným písmem.

Vezměme si pro příklad kanadského kouče Toda McLellana. V posledních čtyřech letech neprošel se San Jose přes druhé kolo play off, loni ze základní části nepostoupil vůbec, přesto dostal na starost kanadský národní tým, s nímž na šampionátu v Praze řádil. A oslovil ho Edmonton, jenž s kupou cenných talentů dlouho čeká na progres. McLellan totiž i přes chybějící triumf dobře odváděl svoji práci.

Jandač je hrdý na to, co ve Spartě vybudoval. Také se rázně ozval poté, co Sport popsal libereckou proměnu. Na druhou stranu nikdy sám příliš nevyzdvihoval to, co a jak v Holešovicích buduje. A proto je například i pro Jakuba Petra, nového šéfa Vítkovic, vzorem Liberec a ne Sparta.

V závěrečné sérii jsou pro mě favoritem Bílí Tygři. Ať už svým složením kádru, vyrovnaností pětek, srovnáním brankářů či ještě útočnějším stylem, ale jakýkoli výsledek Jandače nezmění. Dobře odvedené práce má za sebou víc než dost na to, aby ji shrnuly následující dny. Na druhou stranu odhalí, zda se na severu Čech nezrodil rychlejší architekt a budovatel. Ovšem i on bude muset dlouhé roky prokazovat své schopnosti a opakovat své úspěchy. Jako to dokazoval Jandač.

Představení extraligových finalistů: Získá titul Liberec nebo Sparta?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud