Tomáš Vrábel
20. června 2016 • 20:46

Chomutov nezískal dotaci. Prohrál bitvu, ale uspěl ve válce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chomutovský klub získal půjčku 12,5 milionů korun na mládež, přestože žádal o dotaci. I tak ji majitel Jaroslav Veverka starší přijal jako dostatečné řešení pro to, aby s extraligovou licencí na severu Čech vydržel. Proč?



Pirátům chyběl jediný hlas pro to, aby si sáhli na dotaci. Jediný hlas. Přestože diskuze před pondělním hlasováním městského zastupitelstva trvala dvě hodiny, byla zbytečná. Každý z členů vedení města věděl, jak bude hlasovat. Zmíněné argumenty totiž zazněly poněkolikáté. Samotným hlasováním ale zastupitelstvo odhalilo karty majiteli pirátské kocábky.

Vše začalo finančními problémy klubu. A tím, že mu město po nejúspěšnější sezoně v historii klubu pravidelnou dotaci 7,5 milionů korun snížilo. V tu chvíli se položila otázka: stojí tohle město o hokej?

A tak klub v polovině května vydal prohlášení. Chceme dalších 25 milionů a část z nich půjde na A tým! Jinak se tu bude hrát jen první liga. Také hrozí, že se zvýší příspěvky u mládeže. Takhle znělo, pokud by se mělo parafrázovat do dvou vět.

Všem bylo jasné, že takové požadavky nejsou reálné. Samotná podpora profesionálního sportu je z legislativního pohledu problematická či dokonce nezákonná. A tak se jednalo. V pátek klub zveřejnil kompromisní řešení na 12,5 milionů, které by použil výhradně na mládež.

Ale hlavně: na pondělním zastupitelstvu Veverka starší získal odpověď, zda je o hokej ve městě zájem. Přestože mu chyběl jeden hlas, příště ho může mít. Tři zastupitelé totiž nebyli přítomni a minimálně u jednoho (spíše jedné) tuší, že stojí na jeho straně. Tento hlas může podpořit chomutovský hokej příště. A příště už by se mělo jednat o systematické podpoře, nikoli výjimečné finanční injekci. Takže hokejový klub dostal signál: zájem v Chomutově o hokej je, pakliže se bude hrát v plné sestavě.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud