Tomáš Vrábel
18. září 2016 • 19:45

Jak může být Chomutov silný bez Červenky? Protože Růžička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě v květnu to s Chomutovem vypadalo zle nedobře. Marně sháněl náhradu za Romana Červenku a majitel klubu Jaroslav Veverka starší kvůli nepodpoře města jednal o prodeji extraligové licence. Teď už se sezona rozeběhla a Piráti jsou milým překvapením. Včera skalpovali i mistrovský Liberec (3:2 po nájezdech) a po pěti zápasech mají na kontě čtrnáct bodů. Kdo za jejich úspěchem stojí?



Chomutov před sezonou přišel o jednašedesát kanadských bodů. Roman Červenka už neměl zájem na severu Čech pokračovat. Přestože tajně doufal v laso z NHL, kývl švýcarskému Fribourgu a teď je shodou nešťastných okolností (zranění Krejčího a Hertla ) na Světovém poháru v Torontu. Piráti tak přišli v rámci extraligového prostředí o velmi nadstandardního až výjimečného hráče.

Za něj do útoku přišli Ivan Huml, Dávid Skokan, Petr Koblasa a Michal Poletín…Psát o tom, že ani jeden z nich se neblíží Červenkovy úrovně, by byla škoda (elektronického) listu. V hledáčku mohly být i větší posily, ale ty zamířily jinam.

Jenže Chomutov má i bez Červenky a s přiškrcenými penězovody na kontě po pěti zápasech 14 bodů. Čekal se tuhý boj o záchranu, ale zatím okupuje opačný pól tabulky. Šikovnost RČ10 nahrazuje bojovný, poctivý a pracovitý týmový výkon. Není to vzor ani ideál, ale jak je vidět, úspěch přináší.

Chomutovská hra stojí na brankáři Lacovi (výhru v Litvínově vychytal Strmeň), o kus zase vyrostli mladíci Kämpf a Kaše. Z Rutty se stává osobnost a náramně se povedl nákup kanadského beka Flemminga z italského Bolzana.

V CV kouče Vladimíra Růžičky se dají najít úspěšná období, když měl tučný rozpočet, nebo pokud se naopak zeštíhloval. To samé se teď opakuje v Chomutově.

Nezvoní přesilovky. V obranné třetině se opakují hrubé individuální chyby. Ale herní Růžičkova představa, kterou hráči více či méně úspěšně na ledě praktikují, rozdíly částečně smazává. Proto jsou Piráti úspěšní. A proto si mohou říct, že budují něco, co jim časem může přinést úspěch, nejen euforický postup přes předkolo.

Chomutov - Liberec: Poletín vyrovnal stav utkání na 2:2
Video se připravuje ...

Chomutov - Liberec: Tygři zapomněli na Růžičku, který překonal Willa 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud