Václav Kotal
8. listopadu 2017 • 14:55

Ať si Hušbauer nestěžuje na rotaci. Šilhavý mu mohl vyčíst, že nedal gól

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začnu trochu odjinud. Vím, že po zápase v Plzni se hodně řešilo složení základní sestavy Slavie. Po utkání je každý generál. I sám trenér si dovede přesně zanalyzovat, kde udělal chybu, pokud ji tedy udělal. Jarda Šilhavý měl Viktorii určitě nastudovanou. Věděl, co by na ni mohlo platit.



Moje tvrzení opírám o to, že Slavia měla v prvním poločase víc ze hry. Třeba Hušbauer , který si po utkání stěžoval, dostal výborný centr a měl skórovat. Slavia se nutně potřebovala dostat do vedení, příležitosti k tomu měla a zrovna Hušbauer docela velkou.

Sestava je věcí trenéra a hráči by si měli uvědomit, že jsou na hřišti od toho, aby hráli. On hovoří o rotaci, nepřímo o trenérovi. Proč? Šilhavý mu klidně mohl vyčíst, že nedal gól. A udělal to? Neudělal.

Každý trenér ví, že se pro nějakou variantu sestavy musí rozhodnout. Má k ruce kvantum hráčů a rozhodně to neskládá stylem tahání jmen z klobouku. Rozhoduje se s ohledem na soupeře. Koho nebo jaký prostor hřiště potřebuje pokrýt, koho z mužstva soupeře vyřadit ze hry a zároveň, jakým způsobem se jeho tým má prosadit.

Jak znám Jardu Šilhavého, vždycky takhle uvažoval. Proti Plzni určitě postavil sestavu, o které byl přesvědčený, že uspěje. Jasně, takové pozápasové řeči byly, jsou a budou. Rozhodující ale vždy jsou góly. V první řadě měl Hušbauer svoji šanci proměnit a pak teprve si měl dovolit mluvit.

Kolář? Vždy poctivý, pracovitý a skromný fotbalista

I když jsem před utkáním tvrdil, že bych byl rád, aby vzhledem k dramatičnosti soutěže uspěla Slavia, těší mě, že i druhý šlágr podzimní části sezony rozhodl Daniel Kolář .

Znám ho velmi dobře. Začínal u mě ve sparťanské juniorce. On je ročník pětaosmdesát. Šikovných kluků se tam tehdy sešlo víc. Pamatuji si Danovu rodinu. Vzpomínám, že třeba děda byl častým návštěvníkem našich zápasů.
Měli jsme dobrý vztah, fandím mu. I když si prošel obdobím, kdy se mu nedařilo, vždy to byl poctivý, pracovitý a skromný fotbalista. Pro tým se snažil odevzdat maximum.

V pozdějších letech se mu to vrací. Nasbíral zkušenosti, v rozhodujících momentech Plzni pomáhá. Když se v létě do klubu vracel, neřešil jsem, zda mu pomůže. Spíš jsem byl přesvědčený, že pro to udělá vše, co bude v jeho silách. Je tak od přírody nastavený. Myslím, že to každý musí vidět.

Celkem mě překvapilo, že Plzeň nepustila Slavii do opravdu vyložených šancí. Když si promítnu třeba nedávné zápasy Evropské ligy s Luganem, rozdíl byl obrovský. Se Švýcary měla Viktoria v obranné fázi velké problémy. Kdežto teď dokázali slávistický útok udržet. Hosté za celý zápas trefili branku jen čtyřikrát, což je pro defenzivu Plzně skvělá vizitka.

Pavel Vrba zvolil výbornou taktiku. Všiml jsem si, jak si pochvaloval organizaci hry svého mužstva a že to hráči dokázali předvést v tak důležitém zápase. Vůbec se tomu nedivím. Sestavu mají ustálenou, moc změn v ní není. Mužstvo drží starší hráči typu Limberského a Koláře. Své si stále uhraje Bakoš, zapomenout nesmím na Kozáčika v brance. Tým má zkušenou osu, to je strašně důležité.

Plzeň má nyní tak komfortní náskok, že si nedovedu představit, jakým způsobem by mohla o prvenství přijít. Zbytek sezony se bude hrát už jen o druhé místo.

Vážně mě nenapadá, co by se muselo stát, aby Viktoria titul ztratila. Podívejte se, Sparta ztratí ve Zlíně, Slavia prohraje doma s Libercem, takové zápasy Viktoria umí. Pokud dotáhne vítězně zbytek podzimu, náskok zůstane minimálně v současné výši.

Je logické, že Vrba ani hráči nechtějí do médií o titulu mluvit. Za prvé se to nedělá, za druhé není ani konec první poloviny soutěže. Ale všichni vědí, že stáhnout tak velký náskok je nesmyslné.

UNIKÁTNÍ VIDEO z utkání Plzeň - Slavia: Vrba to prožíval, hosty ovládlo zklamání
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud